MENIU

Dorin Chirtoacă: Vladimir Voronin ne-a acuzat că am organizat proteste fără a aştepta rezultatele oficiale ale alegerilor

Dorin Chirtoacă: Comisia Electorală Centrală are competenţe în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor
foto: bbc.co.uk

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a spus că reprezentaţii a trei partide de opoziţie Partidul Liberal, Partidul Liberal-democrat şi Alianţa Moldova Nostră au mers la negocieri cu reprezentanţii puterii comuniste pentru a le negocia cerinţele celor care contestă rezultatele alegerilor. Doleanţele acestora au fost doar parţial acceptate de autorităţi.

Potrivit lui Chirtoacă, doleanţele celor care s-au aflat marţi în stradă au fost: dezminţirea informaţiei lansate de partidul comuniştilor precum că a încercat cineva să comită o lovitură de stat în Republica Moldova marţi, să fie asigurat dreptul liber al cetăţenilor de a protesta paşnic, acces la televiziunea publică pentru informare obiectivă a cetăţenilor şi invalidarea rezultatului alegerilor.

"Noi nu suntem de acord cu actele de vandalism comise în clădirea Parlamentului şi a Preşedinţiei. Considerăm că estevorba de provocatori, de persoane infiltrate în mulţime. Cetăţenii care au venit să îşi exprime dezacordul cu rezultatul alegerilor nu au legătură cu aceste acte de vandalism", a mai spus primarul Chişinăului care a relatat că Vladimir Voronin i-a acuzat pe cei prezenţi marţi la negocieri că au organizat proteste fără a aştepta rezultatul oficial al alegerilor.

Chirtoacă a făcut apel la calm şi a  anunţat că unele cerinţe ale protestatarilor au fost deja acceptate de autorităţi. Este vorba de o dezminţire parţială a loviturii de stat făcută de preşedintele Parlamentului şi de acceptarea dreptului de a protesta liber. Cât priveşte rezultatul alegerilor, autorităţuile au spus că nu au nicio legătură cu Comisia Electorală Centrală care are competenţe să decidă asupra rezultatului alegerilor, însă nu vor împiedica repetarea numărării votului şi verificarea legii electorale care urmează să se întâmple în zilele următoare cu condiţia încetării violenţelor.