MENIU

Doi marinari români au fost răpiţi de piraţii somalezi

Foto: romanialibera.ro
Doi marinari români au fost răpiţi de piraţii somalezi
Doi marinari români au fost răpiţi de piraţii somalezi pe 22 februarie

Doi marinari români au fost răpiţi de piraţii somalezi. Unul dintre ei este căpitanul navei şi se pare că este din Braşov. Din echipaj mai fac parte 19 filipinezi şi un ucrainean.

O navă sub pavilion grecesc a fost răpită de piraţii somalezi săptămâna trecută, la bordul acesteia aflându-se şi doi marinari români.

"Nava, un mineralier de 75.000 de tone, a fost răpită, împreună cu echipajul, în data de 22 februarie. S-a confirmat că sunt şi doi români printre membrii echipajului. Sunt 19 filipinezi şi un ucrainian pe navă", a spus Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului liber al navigatorilor.

"Suntem în legătură cu MAE să aflăm toate datele. Armatorul trebuie să intervină pentru eliberarea marinarilor", a declarat Adrian Mihălcioiu.

Mihălcioiu a declarat că nava care a fost răpită de piraţii somalezi nu ar fi folosit culoarul de securitate creat de nave de război ale NATO. Acesta a explicat că, din cauza situaţiilor dese de răpiri, în zona Somaliei s-a instituit un culoar de securitate care garantează siguranţa navelor.

"Nu se ştie dacă nava era pe culoarul de securitate, dar din informaţiile noastre se pare că nu era. Ne întrebăm de ce nu era pe acel culoar, pentru că este ştiut că zona nu este sigură din cauza piraţilor.  Există un singur culoar păzit cu nave de război şi acela este sigur, navele au protecţie", a declarat Adrian Mihălcioiu.

Mihălcioiu a mai spus că, pentru că Somalia nu are un guvern stabil, acolo sunt nişte triburi care îşi împart plajele şi teritoriile şi care acţionează în mod haotic.

Liderul sindical a explicat că somalezii, pentru că cer recompense în schimbul eliberării celor răpiţi, obţin nişte bani cu care îşi dotează navele. Astfel, navele comerciale nu fac faţă celor cu dotări militare ale somalezilor.

Cei doi români răpiţi împreună cu restul echipajului unei nave greceşti în apele teritoriale somaleze sunt în stare bună, informează purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. Aceeaşi informaţie este confirmată şi de soţia capitanului navei, Adrian Hududui. 

Soţia marinarului a spus că vorbeşte zilnic cu soţul ei, iar acesta încearcă să o liniştească spunând că totul este în regulă şi că lucrurile se vor rezolva foarte repede. Ea susţine însă că situaţia este foarte periculoasă pentru că piraţii sunt imprevizibili şi, conform spuselor soţului ei, se droghează şi ar putea folosi în orice moment armele pe care le deţin. Femeia spune că soţul ei a rugat-o să ia legătura cu autorităţile române deoarece negocierile armatorului nu progresează deloc şi a avertizat-o că s-ar putea ca pe viitor să nu mai poată vorbi la telefon.

Femeia a mai spus că toţi cei 22 de marinari primesc apă şi hrană, dar sunt trataţi prost de către piraţi. Magda Hududui a mai spus şi că nu ştie să se fi cerut vreo răscumpărare şi că, probabil, nici după ce vor fi eliberaţi nu se va cunoaşte suma plătită.

Ambasada României la Atena este în contact permanent cu compania deţinătoare a navei răpite în apele teritoriale somaleze, care acţionează pentru eliberarea echipajului şi a navei. "Din informaţiile pe care le-am primit, rezultă că toţi membrii echipajului, inclusiv cei doi cetăţeni români, sunt sănătoşi", mai precizează MAE, la solicitarea NewsIn.

Mai multe articole despre:
români marinari piraţi somalezi