MENIU

Doctoratele vor putea fi organizate numai de anumite universităţi

Foto: bizoo.ro

Programele de doctorat vor fi organizate numai de universităţile care vor primi aprobare de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), au stabilit, marţi, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai sindicatelor.

"CNATDCU va face o verificare a universităţilor de stat şi private şi va decide care sunt instituţiile care pot organiza doctorat. În plus, am decis ca, pentru eliminarea plagiatului, să pasăm responsabilitatea pentru originalitatea lucrării la coordonatorii de doctorat", a precizat liderul Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr, după o nouă rundă de discuţii despre viitorul Cod al Educaţiei.

CNATDCU este un organism consultativ, fără personalitate juridică, afiliat Ministerului Educaţiei. Membrii Consiliului, personalităţi din mediul academic şi ştiinţific, desfăşoară activităţi specifice privind atribuirea de titluri, diplome, certificate universitare şi de cercetare, obţinute în ţară sau în străinătate.

Tot marţi, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi sindicaliştii încearcă, alături de reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior, să limiteze numărul de doctoranzi pentru fiecare coordonator de doctorat. "Noi credem că 15-20 de doctoranzi este numărul optim pentru un coordonator, dar nu ştim cum să procedăm cu cei care au, în prezent, mai mulţi studenţi. Ei s-ar situa în afara legii dacă va fi aprobat acest număr", a mai spus Hadăr. În privinţa formele de învăţământ la doctorat, au fost propuse învăţământul la zi şi cel cu frecvenţă redusă.

Discuţiile de marţi au vizat şi studiile de masterat. Potrivit propunerilor avansate, acestea vor fi la zi, cu frecvenţă redusă sau la distanţă cu frecvenţă redusă, însă diferenţa dintre ultimele două forme de învăţământ nu a fost încă stabilită. Ca şi în cazul studiilor de licenţă, programele de masterat la distanţă sau cu frecvenţă redusă vor putea fi organizate numai dacă există programe similare acreditate la zi.

Codul Educaţiei va fi dezbătut zilnic până cel mai târziu 14 august, urmând ca pe 1 septembrie să fie înaintat spre aprobare.