MENIU

DNA a trimis în judecată primarii a două comune şi un viceprimar, pentru fals în documente

Foto: agenda.ro

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului şi viceprimarului comunei Ludoş, judeţul Sibiu, şi a primarului comunei Marpod, judeţul Sibiu, pentru fals în documente, potrivit unui comunicat al DNA.

Astfel, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Alba Iulia l-au trimis în judecată pe viceprimarul comunei Ludoş, Ilie Pleşa, pentru fals intelectual şi prezentare de documente false, primind pe nedrept sume de bani din bugetul Comunităţilor Europene, cărora le-au schimbat destinaţia, se arată într-un comunicat DNA.

În acelaşi dosar a fost deferit instanţei Ilie Berghezan, primar al comunei Ludoş, acuzat de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor şi fals intelectual.

Procurorii susţin că în mai 2007, pentru a obţine pe nedrept o subvenţie comunitară din Fondul European Garantat în Agricultură (F.E.G.A.), Ilie Pleşa a făcut o cerere la APIA, în care apăreau menţiuni nereale. La cerere Pleşa a ataşat un contract de închiriere întocmit în fals. Contractul a fost încheiat între Ilie Berghezan, în calitate de reprezentant legal al Primăriei Ludoş, şi Ilie Pleşa, în calitate de chiriaş şi a avut ca obiect "închirierea în vederea  întreţinerii şi administrării unei suprafeţe de 399,70 ha păşune aflată  în proprietatea Consiliului Local al Comunei Ludoş, jud. Sibiu."

În realitate, o parte din "păşunea" închiriată vizează suprafeţe de teren pe care există imobile aparţinând unor alte persoane fizice, situate în intravilanul comunei Ludoş, arată procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată. În acest mod, Ilie Pleşa ar fi obţinut pe nedrept 56.410,08 de lei, reprezentând subvenţie comunitară FEGA.

Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale - A.P.I.A., Centrul Judeţean Sibiu s-a constituit parte civilă cu suma de 56.410,08 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sibiu.

Un alt primar sibian, Sebastian Toader Dotcoş, din comuna Marpod, a fost trimis în judecată de DNA pentru două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente false, care au avut rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, două infracţiuni de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei sumelor de bani obţinute din bugetul general al Comunităţilor, ambele în forma complicităţii şi două infracţiuni de fals intelectual.

Alături de primarul Sebastian Toader Dotcoş au mai fost trimişi în judecată Alexandru Galea şi Simion Giurgiu, acuzaţi de folosire de documente false pentru obţinerea pe nedrept a fondurilor de la Comunitatea Europeană şi pentru schimbarea destinaţiei sumelor de bani obţinute de la aceasta, plus complicitate la fals intelectual.

În acelaşi dosar a fost deferit instanţei şi un agent agricol angajat al comunei Marpod, Sandu Marius Voicu.

Mai multe articole despre:
DNA Sibiu procurori primar dosar