MENIU

"Dizolvator de cadavre", o meserie bănoasă în Mexic

Foto: daylife.com

În Mexic, unde în fiecare zi zeci de decese sunt atribuite cartelurilor drogurilor, un ucigaş care se ocupă cu "dizolvarea cadavrelor" consideră că a exercitat o meserie aproape ca oricare alta, însă mult mai bine plătită.

Aceasta este concluzia experţilor în psihologie criminală, prezentată recent la o conferinţă în Mexic. Experţii au studiat numeroase cazuri şi în special pe cel al lui Santiago Meza Lopez, numit "el pozolero", după numele unei supe tipic mexicane, arestat în ianuarie. Bărbatul în vârstă de 45 de ani a mărturisit că a "dizolvat" în acid circa 300 de cadavre ce i-au fost livrate de ucigaşi.

În Mexic, se estimează că circa 5.300 de persoane au murit în circumstanţe violente în anul 2008, în cadrul activităţilor criminale ale cartelurilor. Ucigaţii angajaţi "sunt foarte mândri de munca lor", a explicat psihologul mexican Feggy Ostrosky. Lucrează "repede şi bine", au contacte reduse cu şefii, care "nu îi cheamă decât pentru a le da ţinta ce trebuie eliminată", folosind coduri special create, a explicat ea.

"Componenta economică este incontestabil atracţia principală", a subliniat Martin Barron, jurist la Institutul de Ştiinţe Penale din Mexic. "Îl plăteau cu 600 de dolari" pentru a "dizolva" un cadavru. Dacă ar fi rămas zidar, meseria lui anterioară, cât ar fi câştigat?", explică expertul, vorbind despre "dizolvatorul de cadavre".

În "galeria" ororilor comise de carteluri în ultimii ani găsim asasinate în masă, decapitări, cazul în care capul unui cadavru decapitat a fost înlocuit cu un cap de porc sau cadavre dizolvate în acid.

În faţa acestor orori, care este reacţia societăţii mexicane? "Umorul negru", răspunde Barron. "Au fost compuse deja două cântece despre "el pozolero" . Dacă o formaţie le interpretează şi publicul le ascultă, atunci acest om a fost acceptat. Nu este oare acesta semnul că societatea noastră s-a obişnuit deja cu astfel de lucruri?", conchide el.
Mai multe articole despre:
Mexic bani droguri cadavre asasinate criminali carteluri