MENIU

Diplomaţii români din întreaga lume se reunesc luni pentru a-şi face bilanţul

Foto: varsovia.mae.ro

Reuniunea anuală a diplomaţiei române în acest an, cu tema "20 de ani de transformare în politica externă românească: Acţionăm pentru viitor", va începe luni şi va oferi oportunitatea organizării unor sesiuni de lucru specializate, dedicate dezbaterilor privind statutul României în plan extern.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 31 august - 2 septembrie, la Bucureşti, Reuniunea anuală a diplomaţiei române 2009, cu tema "20 de ani de transformare în politica externă românească: Acţionăm pentru viitor".

"Reuniunea oferă oportunitatea organizării unor sesiuni de lucru specializate, dedicate dezbaterilor concrete pe tema statutului României în plan extern şi a implicaţiilor acestui statut pentru activitatea diplomaţiei române", se arată într-un comunicat MAE.

Temele care vor fi abordate în cadrul reuniunii din acest an cuprind: criza economică globală, securitatea energetică, cooperarea interinstituţională în promovarea intereselor economice ale României în exterior, riscurile curente de securitate pentru România, provocările pentru comunitatea euroatlantică în actualul context de securitate, tendinţele de evoluţie a multilateralismului.

În programul conferinţei sunt prevăzute un număr de şase ateliere de lucru şi trei secţiuni plenare de lucru. La fiecare secţiune plenară de lucru vor participa invitaţi speciali din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României şi Parlamentului României.

"Parcurgerea, în ultimele două decenii, a unor etape fundamentale pentru o ţară în reconstrucţie a produs transformări profunde ale activităţii diplomatice. Evoluţiile generate de împlinirea unor proiecte politice de anvergură, precum aderarea la UE şi NATO, presupun şi o reinterpretare a obiectivelor externe ale României, în scopul definirii unor noi parametri. Reuniunea din acest an reprezintă prilejul unei astfel de dezbateri asupra viitoarelor teme de reflecţie şi de acţiune pentru diplomaţia română", explică Ministerul de Externe.

Ziua Diplomaţiei Române se celebrează în fiecare an în luna septembrie, iar în acest context MAE organizează anual Reuniunea Diplomaţiei Române, care oferă cadrul realizării unui bilanţ al activităţii Ministerului Afacerilor Externe din ultimul an, analizării provocărilor cărora România trebuie să le facă faţă în viitor, precum şi stabilirii principalelor direcţii de acţiune ale Ministerului de Externe.

Ediţia de anul trecut, din 2008, a reuniunii s-a desfăşurat în perioada 2-3 septembrie, în mandatul ministrului Lazăr Comănescu, sub deviza "O economie în expansiune, o diplomaţie dinamică".

În cadrul reuniunii din 2008 au avut loc şase sesiuni plenare şi patru ateliere de lucru. Numărul de participaţi la lucrările conferinţei a fost de peste 400 de persoane.