MENIU

Dinozaurii au supravieţuit impactului cu un asteroid

Foto: dailymail.co.uk

Teoria conform căreia dinozaurii au dispărut după ce un asteroid s-a izbit de Pământ a fost demontată de un grup de oameni de ştiinţă.

Oamenii de ştiinţă au analizat mai multe rămăşiţe ale dinozaurilor şi au descoperit că o mare parte a dinozaurilor au supravieţuit impactului cu un asteroid.

Ideea că un asteroid care s-a izbit de Pământ în urmă cu zeci de milioane de ani a fost intens dezbătută în ultimul timp, însă cercetătorii spun că extincţia dinozaurilor a fost cauzată de mai multe elemente şi nu doar de impactul unui asteroid cu Pământul. Unul dintre aceste elemente poate fi o erupţie vulcanică extremă.  Aceasta este una dintre teoriile profesorului Gerta Keller de la Universitatea Princeton. "Nu doar erupţia vulcanică a fost de vină, ci şi efectele acesteia, pentru că praful şi gazele emanate în urma erupţiei vulcanice s-au ridicat în atmosferă blocând astfel razele soarelui. S-a creat efectul de seră care poate fi cauza morţii dinozaurilor", a declarat Gerta Keller.

Oasele de dinozaur analizate de specialişti au fost găsite în India, iar în  urma testelor chimice la care au fost supuse fragmentele osoase, dar şi a vechimii rocilor în care au fost găsite, cercetătorii cred că anumiţi dinozauri au supravieţuit impactului asteroidului, despre care se crede că a izbit Pământul în urmă cu 65 de milioane de ani.

"Aceasta este o concluzie care a generat controverse şi foarte mulţi paleontologi şi-au exprimat scepticismul faţă de această teorie", a declarat David Polly, unul dintre editorii jurnalului Palaeontologia Electronica.

Cercetătorii spun că peste 70% din speciile de animale care populau Pământul înainte de căderea asteroidului în urmă cu 65 de milioane de ani au dispărut şi consideră că impactul rocii cu solul a jucat un rol important în ceea ce priveşte extincţia dinozaurilor.

Mai multe articole despre:
asteroid Vulcan Dinozauri extincţie