MENIU

Din culisele PD-L: Băsescu a luat-o... pe arătură în drumul spre victorie

Traian Băsescu

În Modrogan 21 s-a stins lumina duminică seară. Nu la figurat, aşa cum ar fi sperat pesediştii, ci la propriu pentru că sistemul electric al sediului PD-L a cedat la câteva minute după discursul de învingător al candidatului Traian Băsescu, lăsând zeci de jurnalişti care îl aşteptau la noi declaraţii pe şeful statului, în beznă. Băsescu a evadat... prin noroi, spre cel de-al doilea sediu al PD-L, de vizavi, nu înainte de a-şi proclama triumful.

Ca şi în urmă cu două săptămâni, liderii partidului nu s-au lăsat văzuţi la chip până aproape de ora primelor exit-poll-uri, aceştia rămânând cantonaţi mai toată ziua la sediul operativ al PD-L din Walter Mărăcineanu. Pe scările de la sediu, cu câteva minute înainte de speech-ul lui Băsescu, Adrian Videanu şi Radu Berceanu erau extrem de optimişti. „Câştigăm sigur!”, le spuneau aceştia celor dornici să le strângă mâna şi să-i pupe. De altfel, pe chipul mai tuturor pedeliştilor de rând se citea un mare semn de întrebare, confruntaţi pe sms-uri sau din vorbă în vorbă cu datele care veneau dinspre televiziuni.

Poporul s-a dezlănţuit în momentul în care Traian Băsescu s-a urcat pe scenă. Zeci de steaguri tricolore, portocalii sau galbene (ale PNŢCD n. red.) au început să fluture, iar vocile suporterilor să strige un singur lucru: „Băsescu, Băsescu!”. Iar preşedintele le-a spus ce vroiau să audă: „Am învins!”. Presaţi de oamenii de ordine ai unei firme de pază, oamenii s-au călcat pe alocuri în picioare. În spatele preşedintelui, Elena Udrea, Gheorghe Pogea, Daniel Funeriu sau Anca Boagiu, ultima strecurându-se cu greu prin mulţime, zâmbeau copios.

După discurs, Băsescu a urcat la etaj şi s-a lăsat aşteptat aproape jumătate de oră. Un sfert de oră din ea, petrecută în întuneric, nu înainte ca Boc, Stolojan şi Co. să se strecoare printre jurnalişti spre sediul din Modrogan 22, acolo unde pedeliştii erau grăbiţi să se apuce de numărătoarea paralelă a voturilor. Consilierul prezideţial Cătălin Avramescu dădea previzibilă manevra televiziunilor de a-l scoate pe Mircea Geoană preşedinte, iar Monica Macovei dădea autografe fanilor. Elena Băsescu nu a fost zărită de nimeni, doar sora sa, Ioana venind îmbrăcată într-o geacă portocalie de partid. În schimb, fostul candidat la preşedinţie al romilor, Ninel Potîrcă, a venit să-şi prezinte omagiile. \"Avem plăcinte cu mere sau miere, să vină să mănânce plăcinte\", ţipa un pedelist. Ce-i drept, sandvich-urile şi cafeaua pregătite de partid să epuizaseră de mult.

După un interviu la Radio România Actualităţi şi o intervenţie la „televiziunea poporului” OTV, prezidenţiabilul portocaliu a coborât, la vreo cinci minute după ce se aprinsese lumina. La timp pentru câteva pupături şi smuceli. Pe trepte, la microfon a anunţat că duminică aniversează 34 de ani de căsniciei, dar că a sărbătorit sâmbătă. Apoi urmărit de presă şi de susţinători, a părăsit sediul. Încurcat de lămpile camerelor de filmat, Băsescu a luat-o  prin noroi. „Măi băieţi, nu vreţi voi să stingeţi lumina? Nu văd nimic”, le-a spus preşedintele celor câţiva camerani care îl urmăreau. „Dacă stingem lumina, ne stingem şi noi de tot”, i-au răspuns cameramanii. De nicăieri a sărit un bărbat. L-a luat în braţe pe Băsescu, spre surprinderea gărzilor de corp, după care a fost îndepărtat rapid. Şeful statului a traversat apoi alea spre celălalt sediu al partidului, din Modrogan 22, un taximetrist aflat cu maşina pe stradă intrând în colimatorul suporterilor: „Acum ţi-ai găsit să vii şi tu!”.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu culise OTV noroi PD-L Modrogan