MENIU

Diamantul albastru Wittelsbach-Graff, de 31 de carate, va fi expus în public după 50 de ani

Diamantul albastru îşi face apariţia în public după 50 de ani

Diamantul va fi expus din 28 ianuarie până pe 1 august 2010 la muzeul de istorie naturală din Washington.

Diamantul albastru rar, de 31,06 carate, Wittelsbach-Graff, va fi expus în public pentru prima oară în ultimii 50 de ani la muzeul de istorie naturală din Washington, timp de şapte luni, alături de faimosul diamant Hope, au anunţat reprezentanţii muzeului, informează AFP.

\"Diamantul Wittelsbach-Graff este un obiect intrigant de legendă, cu siguranţă una dintre cele mai minunate pietre preţioase din lume. Suntem încântaţi să prezentăm publicului această pictogramă a istoriei şi gemologiei pentru prima oară de la prezentarea sa la expoziţia universală de la Bruxelles din 1958\", a declarat Jeffrey Post, conservator al colecţiei de pietre a muzeului.

Diamantul va fi expus din 28 ianuarie până pe 1 august 2010.

Diamantul a fost oferit în 1664 de regele Philip IV al Spaniei fiicei sale, tânăra Margarita Teresa, cu puţin timp înaintea căsătoriei sale cu împăratul Leopold al Austriei. Diamantul a intrat în 1772 în posesia casei Wittelsbach din Bavaria. În 1931 a fost vândută la casa de licitaţii Christie\'s în cadrul unei vânzări misterioase în cursul căreia piatra a fost înlocuită de o bucată de piatră, povesteşte muzeul de istorie naturală din Washington.

Wittesbach-Graff a reapărut în Belgia în 1951 şi a fost prezentat, fără a fi atribuit cuiva, la expoziţia universală de la Bruxelles din 1958. Bijutierul Laurence Graff l-a achiziţionat în 2008 la o licitaţie din Londra, cu 24,3 milioane de dolari, un preţ record la acea epocă pentru o singură piatră preţioasă. Piatra, care avea atunci 35,56 de carate, a fost curăţat cu scopul de a aduce înapoi albastrul perfect, pierzând aproape patur carate în timpul operaţiei.

Diamantul va fi expus alături de diamantul Hope, un diamant albastru de 45,52 de carate, care ar proveni din aceleaşi mine din India. Prezenţa acestuia în SUA va fi de asemenea o ocazie pentru ca muzeul de istorie naturală să facă analize pentru a determina dacă cele două pietre provin din acelaşi loc. \"Dacă au sau nu o origine comună, cel mai important e că publicul va avea ocazia unică de a admira aceste două extraordinare diamante albastre\", a declarat Jeffrey Post.