MENIU

DGIPI ar fi informat parchetul despre UM Băbeni în februarie, apoi a trimis date de la SRI despre Oxo

foto: cdep.ro

Şeful DGIPI ar fi declarat, la audierile din Parlament, că Direcţia a informat Parchetul General pe 2 februarie despre activitatea de la UM Băbeni, iar SRI a făcut apoi o notă despre transportul de muniţie către DGIPI, ce ar mai trimis o sesizare la Parchet pe 18 februarie, spun surse parlamentare.

Sursele citate au declarat  că Gelu Drăjneanu, şeful DGIPI, ar fi spus, la audierile din comisiile de Apărare, că, pe 2 februarie, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a informat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie despre o problemă de delaborare a muniţiei la Uzina Mecanică Băbeni. Ar fi fost vorba despre distrugerea unei cantităţi de explozibil intr-un transport făcut în 2008 de la unităţi militare de lângă Bucureşti, caz cercetat acum şi de poliţiştii din Vâlcea.

Ca urmare, Parchetul a informat SRI cu privire la subiectul Băbeni, iar Serviciul Român de Informaţii a revenit cu informaţii către DGIPI, ar fi spus Drăjneanu în faţa parlamentarilor.

Astfel, potrivit declaraţiilor reprezentantului DGIPI, angajaţii Direcţiei nu ar fi ştiut despre transportul de muniţie al firmei Oxo, transport care este acum în centrul scandalului în care apare şi numele lui Mircea Băsescu.

Despre acest transport, DGIPI ar fi fost informat, potrivit declaraţiilor de la audierile de marţi, printr-o notă a SRI pe 9 februarie. După ce a primit această notă, ar fi spus Drăjneanu, DGIPI a constatat că nu există date în arhivă despre acest transport.

Ca urmare, pe 18 februarie, DGIPI ar fi sesizat din nou Parchetul General pentru verificarea informaţiilor, aşa cum au declarat reprezentanţii DGIPI, au mai spus sursele parlamentare pentru NewsIn.

Directorul SRI George Maior a declarat marţi, după audierea la Comisia de control asupra activităţii SRI, că nu există niciun fel de legătură între transportul de muniţie, la care făcea referire jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, implicând numele fratelui preşedintelui, şi aspecte legate de terorism. "Partea legată de terorism a fost documentată de Serviciu în adâncime şi în cooperare cu alte servicii şi a fost soluţionată informativ cu multă vreme înainte, neavând, repet, nicio legătură cu acest aspect al transportului de muniţie", a subliniat directorul SRI.

La rândul său, şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, Gelu Drăjneanu, a declarat, marţi, după audierile din comisiile de Apărare din Parlament, că posibilitatea ca documente din arhiva direcţiei să fie scoase este foarte redusă, dacă nu imposibilă. Drăjdeanu a mai afirmat că gestionarea arhivei DGIPI se face conform legii.

Declaraţiile celor doi vin după ce preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat sâmbătă, 5 septembrie, la Şcoala de vară a tinerilor PSD, că are informaţii despre Mircea Băsescu de la SRI, nu de la "Doi şi un sfert" - serviciul secret al Ministerului de Interne -,  aşa cum sugera Elena Udrea. Luni, Vanghelie şi-a nuanţat declaraţiile pe care le-a făcut sâmbătă, precizând că nu el a intrat în posesia informaţiilor cu privire la Mircea Băsescu. "Pur şi simplu vorbeam despre ceea ce se întâmplă, ca şi mecanism, pur şi simplu nu înţelegeam ceea ce a vrut să spună doamna ministru Elena Udrea, şi am vrut să clarific pentru că tot caută, caută şi vorbesc de