MENIU

Detaliul pe care nu îl știai despre corpul tău: de ce poți să vezi chiar și când clipești?

Clipitul din ochi este o activitate fiziologică normală, şi cumva atât de banalizată încât nu o mai luăm în seamă. Cu siguranță te-ai întrebat de ce nu ți se întunecă privirea când clipești. Ei bine, oamenii de știință au elucidat misterul care te face să vezi, chiar și atunci când ai ochii închiși pentru câteva secunde. Acum știi ce să le spui și altora care-s curioși. 

O persoană obişnuită clipeşte în medie de 10-20 de ori în decursul unui singur minut. Spre deosebire de adulţi, copiii clipesc doar o dată, maxim de două ori pe minut. Pe lângă acest aspect, clipitul din ochi ascunde numeroase detalii interesante.

De ce vezi chiar și atunci când clipești

Se pare că există o regiune a creierului tău care îți oferă o imagine de ansamblu a împrejurimilor, chiar și atunci când clipești. Cum funcționează mai exact acestă regiune?

Ei bine, aceasta își amintește ce ai văzut și suprapune imaginea pe porțiunea întunecată din momentul clipirii, pentru a crea o imagine continuă. „Regiunea care este implicată în memoria noastră de scurtă durată ne permite să menținem o idee stabilă despre ceea ce este în jurul nostru, în ciuda faptului că viziunea este întreruptă constant", spun savanții.

În acest sens, o echipă de cercetători de la Universitatea din New York au analizat în cadrul unui studiu regiunea creierului numită cortexul prefrontal medial a mai multor persoane. Astfel, au ajuns la concluzia că regiunea creierului a fost puternic implicată în deciziile bazate pe memoria pe termen scurt

Aproape toate creaturile clipesc

În afară de pești, șerpi și alte câteva animale fără pleoape, toate celelalte specii de animale clipesc. Există unele viețuitoare care clipesc cu câte un ochi, pe rând, maimuțele sudaneze clipesc aproape în continuu, ratele atunci când strănută, iar caprele la un interval de 30-60 de secunde.

Procesul de clipire al oamenilor diferă în funcție de situație. Astfel, atunci când încerci să asimilezi informații sau te concentrezi asupra unui anumit lucru, vei clipi mai rar, decât în mod obișnuit.

Mai multe articole despre:
corp vedere clipit vaz