MENIU

Deputaţii PD-L i-au cerut lui Paleologu să onoreze promisiunile privind banii alocaţi pentru biserici

Foto: NewsIn

Deputaţii PD-L i-au reproşat ministrului Culturii, că nu dă banii promişi pentru renovarea bisericilor, avertizându-l că e riscant ca aleşii să nu-şi onoreze promisiunile în pragul alegerilor prezidenţiale, în replică ministrul a spus că ar putea acorda aceste sume în trimestrul III sau IV.

"Daţi-ne bani pentru că ne aşteaptă alegerile prezidenţiale. Dacă noi nu putem onora promisiunile făcute pe motiv că nu există bani, nu este plauzibil. Dacă nu ne ajutaţi, înseamnă că ignoraţi grupul parlamentar al PD-L", i-au spus deputaţii ministrului Culturii, potrivit unor participanţi la discuţie.

Deputaţii PD-L s-au întâlnit luni cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu. Acesta le-a răspuns deputaţilor că nu există bani momentan şi că le-ar putea onora promisiunile în trimestrul al-III-lea sau abia în trimestrul al-IV-lea, în funcţie de încasările la buget.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat, pe 14 aprilie, că vrea să reducă din fondurile alocate construirii de biserici, pentru a putea mări, printre altele, bugetul Festivalului Naţional de Teatru, care beneficiază, anul acesta, de fonduri cu 78% mai mici decât în 2008.

"Vreau să iniţiez o dezbatere publică în care să se analizeze oportunitatea finanţării, în perioadă de criză, a lucrărilor la 803 de biserici, în condiţiile în care evenimente culturale, precum Festivalul Naţional de Teatru, au primit fonduri cu mult reduse şi sunt în pericol să dispară", a explicat Paleologu. În februarie, după votarea unor amendamente la bugetul alocat Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, au fost alocate fonduri suplimentare de 60 milioane lei, pentru lucrări de construcţie sau reparaţii la 803 de biserici.

În iunie, Theodor Paleologu declara că "deocamdată" nu avut loc această dezbatere publică şi că ceea ce a afirmat în aprilie "a suscitat o anumită emoţie". "S-a şi înţeles greşit prin unele locuri, pentru că prefer să dau bani la biserici vechi, care se degradează, decât la biserici noi, construite acum, ca să-şi facă parohii preoţii tineri. După mine, acestea mai pot să aştepte, în schimb, biserici vechi, biserici din lemn, din Oltenia, din Transilvania, nu pot să aştepte, pentru că se strică, se degradează. Despre aceasta este vorba. Cred că multă lume are înţelegere pentru ce am spus eu. Din fericire, în Biserica Ortodoxă şi în rândul reprezentanţilor cultelor, există înţelegere pentru ceea ce am spus eu. Chiar exprimă o preocupare a altori ierarhi şi preoţi, care şi-au exprimat simpatia faţă de ce am spus eu atunci. E vorba de unde dăm aceşti bani, pentru că în principal trebuie să avem grijă de patrimoniul nostru care se duce de râpă. Va dispărea, dacă nu ne mobilizăm cât se poate de repede", a mai spus Paleologu.

Mai multe articole despre:
bani teatru biserici Theodor Paleologu