MENIU

Deputaţii au decis înfiinţarea unei comisii de anchetă a contractului cu Sterling

foto: cdep.ro

Deputaţii din Comisia de industrie au decis, miercuri, înfiinţarea unei subcomisii de anchetă care să analizeze condiţiile în care a fost încheiat contractul Sterling şi actele adiţionale acestuia.

Deputaţii au stabilit formarea unei subcomisii de anchetă, prin votul reprezentanţilor PSD şi PDL, decizia fiind luată în urma audierii preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gelu Mărăcineanu.

Comisia de industrii a dezbătut miercuri Ordonanţa de Urgenţă 101/2007, prin care Guvernul Tăriceanu a modificat Legea Petrolului.

Preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, a declarat miercuri că, în august 2008, când firma Sterling a încheiat contractul cu Agenţia, nu era atestată să execute activităţi petroliere şi nu avea autorizaţie de mediu pentru a realiza investiţiile prevăzute în contract. 

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale a anunţat, într-o audiere la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor, că, în momentul în care Agenţia a încheiat contractul cu firma Sterling, aceasta nu a demonstrat că are bonitate financiară, materială sau resursele umane adecvate activităţii de explorare. 

Potrivit acestuia, Sterling nu are nici autorizaţie de mediu. Întrebat de preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, dacă firma a avut autorizaţie de mediu pentru a realiza investiţiile prevăzute în contract, preşedintele Agenţiei a răspuns: "Pentru activitatea de explorare pe care au desfăşurat-o, nu am avut acte care să ateste o autorizaţie de mediu". 

Mărăcineanu a precizat ca nu există nici la ANRM, nici la Sterling, documente privind transformarea acordului pentru perimetrele din Marea Neagra într-unul de exploatare si producţie, dintr-unul de explorare."Cred că OUG 101/2007, (care modifică Legea petrolului,n.r.),  a pus umărul la transformarea contractului cu Sterling dintr-unul de explorare şi împărţire a producţiei într-unul de exploatare, cu ieşirea statului din acest contract", a adăugat preşedintele ANRM.

Premierul Emil Boc a declarat, în februarie, că va fi analizată sub aspect legal modalitatea prin care contractul de explorare încheiat între Sterling Resources şi ANRM a fost transformat în acord petrolier şi de concesiune.