MENIU

Deprecierea leului duce la credite mai scumpe. Românii datorează băncilor aproape un miliard de lei

R.Gheţea: În curând dobânzile vor scădea
R. Gheţea: Sperăm ca BNR să reducă valoarea rezervelor minime
Foto: Realitatea TV

Deprecierea leului duce la credite mai scumpe. În unele cazuri, băncile au majorat dobânzile cu 7%. Săptămâna viitoare, reprezentanţii băncilor şi cei ai BNR se vor întâlni pentru a rediscuta noile condiţii de creditare. Până atunci, un raport al BNR arată că datoriile românilor la bănci, în valută, se ridica la sfârşitul anului trecut la aproape un miliard de lei noi.

Deprecierea rapidă a leului în raport cu moneda europeană i-a determinat pe unii bancheri să majoreze dobânzile pentru creditele acordate populaţiei. De la începutul anului, dobânzile au crescut cu aproape 7 procente.
Unicredit Ţiriac, Alpha Bank şi Banca Românească au anunţat deja că au scumpit creditele atât în lei, cât şi în valută cu 1,5 până la 7 la sută.

Săptămâna viitoare, reprezentanţii băncilor şi cei ai BNR se vor întâlni pentru a rediscuta noile condiţii de creditare. Dacă normele de împrumut se vor relaxa, bancherii speră într-o temperare a dobânzilor.
 

Avântul pe care l-a luat moneda europeană în faţa leului îi duce pe oameni în imposibilitatea de a-şi achita ratele.

Potrivit datelor BNR, bucureştenii conduc în topul restanţierilor atât la creditele în valută, cât şi la cele în lei. Astfel, restanţele la creditele în valută depăşesc 350 de miloane de lei, în timp ce datoriile pentru împrumuturile în monedă naţională ating o jumătate de miliard. Suma în valută luată de locuitorii Capitalei de la bănci este de 46,6 miliarde de lei, adică dublu faţă de cea împrumutată în lei.

La polul opus, când vine vorba de valută, se află teleormănenii, care au luat credite în valoare de doar 286 de milioane de lei. La sfârşitul anului trecut, aceştia datorau instituţiilor bancare aproape 900.000 de lei. În total, românii au credite în valută de aproape 111 miliarde de lei.

Datele BNR arată că mai mult de jumătate dintre creditele contractate sunt în euro, alegere neinspirată dacă este să ne luăm după evoluţia cursului de schimb. De exemplu, pentru o rată de 150 de euro, un român plăteşte acum cu 35 de lei mai mult, decât plătea la sfârşitul anului trecut.