MENIU

Deficit de educatoare în grădiniţele din Bucureşti, pe lângă criza de locuri

Foto: wordpress.com

Grădiniţele din Capitală se confruntă, pe lângă criza de locuri, şi cu un deficit important de personal didactic, doar 18 educatoare din mediul rural exprimându-şi intenţia de a se transfera pe posturi vacante din Bucureşti, al căror total este, însă, de 1.000.

Educatoarele din rural pot veni să lucreze în Bucureşti datorită unei ordonanţe de guvern ce permite transferul de la sat la oraş.

"Pentu că numărul de locuri în grădiniţe pentru anul şcolar viitor a crescut cu 3.700, avem deja 1.000 de posturi vacante de educatoare şi ne aşteptăm că o parte să fie ocupate de personalul didactic din comunele din jurul Bucureştiului. Am primit, însă, doar 18 cereri de mutare de la ţară la oraş", a declarat, marţi, şeful  Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Mihaela Florescu.

Şeful ISMB a mai spus că se anticipează ca mai multe posturi vacante să fie ocupate după examenul de titularizare. În acelaşi context, Mihaela Florescu le-a dat asigurări absolvenţilor de licee pedagogice că locurile de muncă oferite în învăţământul românesc sunt stabile. Potrivit ISMB, salariul unei educatoare variază între 700 lei pentru debutanţi şi 1.200 de lei pentru cadrele didactice cu vechime.

În prezent, în Bucureşti sunt 58.708 copii cu vârste între 3 şi 6 ani şi doar 29.900 de locuri în grădiniţele de stat. Prin suplimentarea numărului de locuri pentru anul şcolar 2009-2010, numărul copiilor deja înscrişi la grădiniţele de stat a ajuns la 39.636.   

Alternativa de care dispun părinţii este înscrierea copiilor în grădiniţele particulare - 128 la număr în Capitală, unde sunt înscrişi 5.042 de copii. Tarifele la unităţile particulare, care depăşesc, în medie, 1.000 de lei pe lună, sunt însă mult mai mari decât în grădiniţele de stat, unde părinţii plătesc, în medie, 200 de lei pe lună.