MENIU

\"David vs Monsanto\", documentarul despre contaminarea cu OMG, în premieră în România

<descriere>

Agent Green a prezentat vineri la Iași în premieră pentru România filmul documentar \"David versus Monsanto\" despre contaminarea inevitabilă cu OMG (organisme modificate genetic) și despre metodele companiei Monsanto de a-și forța produsele pe piață și de a intimida fermierii.

Filmul a fost difuzat în cadrul festivalului ”DOC EST” de Film Documentar de Mediu organizat de Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German şi Asociaţiile Mai Bine şi TERIS începând cu ora 20:45 în incinta Casei de Cultură a Studenţilor unde au fost așteptați 500 de participanți.

După difuzarea filmului, Dragoş Dima, fost director Monsanto şi Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green au  moderat 45 de minute de discuţii cu publicul.

Documentarul este despre lupta lui Percy şi a soţiei lui Louise Schmeiser împotriva practicilor de marketing abuzive ale companiei Monsanto şi trage un semnal de alarmă întregii lumi despre pericolele asupra fermierilor şi biodiversităţii ce decurg din dominanţa excesivă şi agresivă a acestei companii.

Monsanto este o corporaţie din S.U.A. cu o serie de invenţii toxice şi cancerigene care au omorât milioane de oameni în lume, cum ar fi DDT, PCB şi Agent Orange.

Mii de fermieri din lume au aflat ce înseamnă să te confrunţi cu metodele Monsanto de a face afaceri. În prezent mai mult de 3 sferturi din plantele modificate genetic din lume aparțin Monsanto.

Percy Schmeiser, fermier din Canada, este câștigător al premiului Nobel Alternativ pentru lupta împotriva corporației Monsanto din 1996 și până acum. În luna octombrie Percy a vizitat și România unde aținut o serie de conferințe pentru presă, pentru studenți, pentru cercetători, pentru politicieni și pentru fermieri.

\"Imaginează-ți cum o furtună se abate asupra gradinii tale. Fără să știi și să fii de acord, semințe și polen străine și manipulate genetic ajung în straturile tale de legume și în parcelele cu cereale la care ai muncit ani de zile să le adaptezi și să le îngrijești. Câteva zile mai târziu, agenți ai unei corporații multinaționale te vizitează neanunțat chiar acasă, îți pretind să le dai roadele din gradină și te dau în judecată cerându-ți 20 000 de euro pentru că le-ai folosit ilegal semințele lor manipulate genetic și brevetate. Mai mult, judecătorul dă dreptate corporației! Ce faci? Păi te lupți!\", obișnuiește să spună Percy în discursul său pe care il ține în turneul său în jurul lumii.

Festivalul Doc Est lansează un apel la responsabilizare şi conştientizare a preţului ridicat pe care îl vom avea de plătit datorită dezechilibrului om-natură.  Filmele incluse în programul DOC EST abordează subiecte sensibile şi controversate: de la încălzirea globală, probleme cauzate de epuizarea resurselor de apă si petrol, cultivarea organismelor modificate genetic, la cazul Roşia Montana şi mineritul în România.

Organizatorii aduc în atenţia publicului ieşean o parte din cele mai bune documentare de mediu ale momentului precum: Home, The Age of Stupid, David versus Monsanto, Copiii uraniului şi invitaţi specialişti pe probleme de mediu şi regizori din România, Germania, Elveţia şi Bangladesh.

Pentru informaţii suplimentare privind programul, filmele difuzate şi invitaţii vă invităm să accesaţi site-ul dedicat festivalului Doc Est www.docest.ro.