MENIU

Daniel Munteanu, fostul adjunct al IPJ Vâlcea, este cercetat în stare de libertate

Foto: pitesteanul.ro

Fostul adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea (IPJ) Daniel Munteanu, arestat în data de 6 mai, de Curtea de Apel Piteşti, pentru fapte de corupţie, a fost eliberat din detenţie, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul lui la măsura arestării preventive.

"Nu sunt vinovat de acuzele care mi s-au adus, iar cercetările vor dovedi acest lucru", a declarat, vineri, pentru NewsIn, fostul ofiţer de poliţie judiciară.

Potrivit DNA - Serviciul Teritorial Piteşti, fostul adjunct al IPJ Vâlcea, Munteanu, a primit de la doi oameni de afaceri din judeţ bani şi foloase necuvenite pentru ca, în schimb, să le protejeze acestora activitatea ilicită, aceasta fiind doar una dintre acuzaţiile aduse ofiţerului.

Daniel Munteanu, ofiţer de poliţie judiciară cu gradul de comisar-şef şi funcţia de adjunct al inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea, este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi uz de fals în formă continuată, instigare la infracţiunea de dare de mită, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de "folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii" şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit unui comunicat remis, săptămâna trecută, de DNA, din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2006 – 2008, Daniel Munteanu a cerut şi primit de la doi oameni de afaceri din judeţul Vâlcea bani şi foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 73.914 lei, pentru ca, în schimb, uzând de funcţia sa în cadrul I.P.J. Vâlcea, să le protejeze acestora activitatea ilicită.

În plus, în cursul lunii septembrie 2008, Munteanu i-ar fi solicitat unui alt ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere din cadrul I.P.J. Argeş să facă demersuri pentru a afla dacă instituţiile abilitate desfăşoară activităţi ce ar putea avea ca obiect supravegherea sa informativă.

De asemenea, susţin procurorii, în cursul anului 2008, el le-a cerut unor comisari ai Gărzii Financiare să favorizeze, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, mai mulţi agenţi economici din Vâlcea.

Procurorii au mai reţinut faptul că, în cursul anului 2008, Munteanu le-a cerut unor agenţi de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Vâlcea să favorizeze mai mulţi conducători auto care au fost depistaţi în trafic cu abateri la legislaţia referitoare la circulaţia pe drumurile publice şi l-a determinat pe unul dintre şoferi să comunice date eronate cu privire la identitatea conducătorului auto pentru a nu fi sancţionat contravenţional.

La data de 5 mai 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar în data de 6 mai, Curtea de Apel Piteşti a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de Munteanu.

Fostul adjunct al IPJ Vâlcea Daniel Munteanu, în vârstă de 42 de ani, s-a pensionat medical în data de 29 aprilie.