MENIU

Dan Nica va înfiinţa poliţia locală, cu atribuţii în domeniul ordinii şi circulaţiei rutiere

Foto: urbaniulian.ro

Ministrul Internelor, Dan Nica, a anunţat că va înfiinţa poliţia locală, care va avea atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi a circulaţiei rutiere.

"Vom avea două tipuri de poliţişti în România: poliţia locală şi poliţia naţională", a anunţat Nica la finalul şedinţei Comitetului interministerial referitor la procesul de descentralizare din România. Potrivit lui Nica, poliţia locală va avea competenţe extinse şi va funcţiona la nivelul fiecărei localităţi unde există poliţie comunitară.

Nica a mai spus că "am transferat prin legea poliţiei locale acele competenţe care trebuie să fie la comunităţile locale pentru ca ele să-şi facă mai bine treaba şi să fie mai aproape de cetăţeni, atât în ceea ce priveşte paza bunurilor, protejării integrităţii corporale, cât şi pentru gestionarea circulaţiei pe drumurile publice, mai ales în interiorul oraşelor, inclusiv parcări şi ridicările de maşini".

În opinia lui Nica, poliţia locală va trebui să fie mai aproape de cetăţeni şi de nevoile lor, în timp ce poliţia naţională se va ocupa de acţiunile în domeniul intervenţiei, gestionând activităţi ale poliţiei precum poliţia criminală sau investigarea fraudelor. Totodată, Nica a anunţat că poliţiştii din cadrul poliţiei naţionale vor purta o nouă uniformă şi vor avea o nouă siglă, pentru a se diferenţia de colegii lor din poliţia locală.

De asemenea, Nica a mai spus că poliţia locală va lucra sub umbrela poliţiei naţionale în partea de prevenţie, în timp ce poliţia naţională va putea interveni la solicitările poliţiei locale.