MENIU

Dan Nica, despre salarizarea profesorilor: Am propus adoptarea grilei de salarizare din Germania

Foto: NewsIn

Ministrul de Interne Dan Nica a declarat miercuri, după ce a participat la întâlnirea cu sindicatele din învăţământ, că Executivul intenţionează să preia grila de salarizare a bugetarilor din Germania, deoarece aceasta este "cea mai eficientă şi reprezintă un model funcţional".

"Este un model care şi-a dovedit eficienţa şi funcţionalitatea, mergem pe el. Unii vor avea salarii mai mici, alţii vor avea pierderi, sau alţii vor câştiga. Aşa este în viaţă, întotdeauna trebuie să acceptăm şi una şi alta", a declarat Dan Nica

"Cei care au fost astăzi aici, au considerat că este o soluţie bună şi decentă", a precizat ministrul de Interne.

Potrivit lui Nica, salarizarea bugetarilor se va face, astfel, conform unor grile între salariul minim şi cel maxim, cu păstrarea raportului între acestea existent în Germania.

"Facem toate eforturile ca salariile să nu fie reduse în acest an, iar dacă economia românească va începe să îşi revină în a doua jumătate a anului, ne vom gândi la cei care au salarii mici. Acordul FMI spune că trebuie să avem grijă de categoriile cele mai defavorizate",  a mai spus Nica.

În privinţa Legii unice de salarizare, vicepremierul a spus că acest act normativ va aşeza cadrele didactice acolo unde le este locul.

Dan Nica declarase la sfârşitul lunii aprilie că angajaţii MAI vor fi remuneraţi conform grilei de salarizare folosite în Germania, însă nu vor primi aceiaşi bani ca nemţii, în contextul finalizării legii unice a salarizării pentru bugetari. 

Sindicatele din învăţământ au decis miercuri dacă va mai fi sau nu grevă generală. Reprezentanţii profesorilor au discutat cu miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Internelor şi Muncii.