MENIU

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, organul judiciar al ONU, este formată din 15 judecători

foto: icj-cij.org

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga este organul judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aici se soluţionează diferendele internaţionale între state, atunci când toate celelalte opţiuni au fost epuizate. Verdictul care va fi anunţat astăzi va fi cel cu numărul 100.

Curtea Internaţională de Justiţie este formată din 15 judecători, care sunt aleşi de Adunarea generală a ONU, pentru un mandat de nouă ani. Printre ei nu pot fi doi cetăţeni ai aceluiaşi stat.


O treime dintre ei sunt însă schimbaţi o dată la trei ani, cu excepţia cazului în care judecătorii sunt implicaţi în rezolvarea unui caz, situaţie în care îşi continuă activitatea, chiar dacă mandatul lor a expirat. O decizie valabilă în cadrul unui proces poate fi luată de minimum nouă judecători. Curtea trebuie să fie reprezentativă, adică să reflecte în compoziţia sa structura Organizaţiei Naţiunilor Unite. Astfel că numirea judecătorilor se face după următoarea schemă: trei membri din Africa, trei din Asia, doi din America Latină, cinci din Europa de Vest, Canada, SUA, Australia, Noua Zeelandă şi doi din Europa de Est.


Mai mult de jumătate dintre cazurile rezolvate la Curtea Internaţională de Justiţie au avut ca subiect delimitările teritoriale şi maritime. După pronunţarea verdictului, acesta este pus în practică imediat. Aplicarea verdictului Curţii este monitorizată de Consiliul de Securitate al ONU. În prezent, Curtea are de soluţionat trei cazuri de delimitare maritimă: România versus Ucraina, Nicaragua versus Columbia şi Peru versus Chile.