MENIU

Curtea de la Haga a refuzat să revizuiască geografia în favoarea Ucrainei, scrie presa ucraineană

Foto: unian.net

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a refuzat să revizuiască geografia în favoarea Ucrainei, scrie agenţia UNIAN de la Kiev, după anunţarea soluţiei în cazul România vs. Ucraina.

Tribunalul Internaţional ONU de la Haga consideră că Insula Şerpilor nu poate fi considerată parte a liniei de coastă a Ucrainei la marcarea liniei mediene în procesul dedelimitare a platoului continental şi a zonei economice exclusive la Marea Neagră.

"Includerea Insulei Şerpilor în coasta Ucrainei ar însemna revizuirea din punct de vedere juridic a geografiei zonale", a declarat preşedintele CIJ, Rosalyn Higgins, potrivit UNIAN, citată de RADOR.

România a depus plângere la Curtea de la Haga în septembrie 2004, pe considerentul că Insula Şerpilor este o stâncă nelocuibilă, scrie UNIAN. În schimb, Ucraina a dorit să demonstreze că lucrurile stau invers şi că lungimea ţărmului său este de 1.058 de kilometri, iar cea a României de 258 de kilometri.

Drept urmare, în mod raţional, suprafaţa platoului continental ar fi trebuit împărţită în proporţie de 3 la 1, respectiv 53,3 mii de kilometri pătraţi pentru Ucraina şi 21,9 mii de kilometri pătraţi pentru România, lucru consfinţit şi în Tratatul de colaborare şi prietenie semnat în 1997, scrie UNIAN, care conchide: "Numai că hotărârea judecătorească sună altfel".

Mai multe articole despre:
proces tribunal Haga reacţie CIJ