MENIU

Cursa pentru preşedinţie a lui Traian Băsescu este dezbătută în principalele editoriale de joi

Foto: http://www.foodandwaterwatch.org/press/newspapers2.jpg/image_preview

Cornel Nistorescu, este convins că Traian Băsescu urmează "Cărarea iepuroiului bătrân".  Acesta afirmă pentru Cotidianul că "omul este un animal politic. Ca atare, reflexele sale rămân aceleaşi. Izbuteşte un lucru într-un fel, de zece ori va reveni pe aceeaşi cale, convins fiind că este cea bună sau cea purtătoare de noroc. Iarna, prin pădure, când se pun zăpezile cele mari, iepurele merge pe un singur drum. De câte ori se duce să bea apă, calcă pe aceleaşi urme şi face cărare. Uneori, printre copaci se bătătoreşte un fel de cale iepurească, pe care toată trupa merge, încolonată, în spatele iepuroiului cel bătrân. Este destul să te ascunzi după un stejar bătrân şi să ţii sacul. Câţi încap, toţi intră în el, crezând că merg pe aceeaşi potecă."

Stelian Tănase analizează în Adevărul moda serviciilor secrete în "Timpanul şi urechea". Serviciile speciale sunt în această toamnă la modă. Deşi valoarea lor este dată de discreţie, de menţinerea unui low-profile fără fisură, iată că sunt aduse brusc în atenţia opiniei publice. Agenţii&spionii se simt mai bine în spatele uşilor închise, cu urechile în tot felul de aparate de interceptare a convorbirilor telefonice, în birouri de analiză a informaţiei, pe străzi la filaj, amestecaţi în medii unde nimeni nu ar trebui să ştie cu ce se ocupă în realitate, culegând informaţii utile pentru „siguranţa naţională“, exploatând în orb naivii sau falşii naivi. Nu jurnaliştii au inventat acest subiect, deşi tematica legată de servicii face tiraje şi audienţe. Politicienii le-au adus pe pagina întâi, în programele de ştiri şi în talk-show-uri.

Florin Negruţiu desluşeşte pentru Gândul misterul "Alianţa Grivco". Mogulii Vântu şi Voiculescu, Realitatea şi Antena, Iliescu şi Hrebenciuc, Geoană şi Vanghelie (pronunţat Vanghele), Patriciu şi Antonescu, şi un Marko Bela strecurat mai la urmă, că nu se ştie când e nevoie de el. Acest monstru din plasmă şi carne, ca un Terminator de ultimă generaţie, este Duşmanul la zi al d-lui Traian Băsescu, de ieri candidat cu acte în regulă la Preşedinţie. Şi pentru că trebuia să poarte un nume, i-a zis Grivco. Pentru mulţi spectatori, Grivco sună destul de SF să nu însemne nimic.

În Evenimentul Zilei, Silviu Sergiu încearcă să afle "Cine lustruieşte icoana Sf. Johannis."  El consideră că această competiţie dintre Mircea Geoană şi Crin Antonescu de a-l căpuşa electoral pe Klaus Johannis are toate şansele să se transforme într-un spectacol ridicol. Cei doi prezidenţiabili se înghesuie să lustruiască icoana Sfântului Johannis din Hermannstadt mai abitir ca enoriaşii recalcitranţi veniţi în procesiune la Moaştele Sfintei Parascheva.

"Miroase a puşcărie pe holurile Cotrocenilor, sau ni se pare?" se întreabă Cornel Ivanciuc pentru Gardianul. El crede că "în concepţia preşedintelui Traian Băsescu nu putem avea decât un parlament unicameral, dominat eventual, de o majoritate democrat-liberală, care să absoarbă aspiraţiile democrat-liberale ale potenţialilor traseişti liberali, social-democraţi, conservatori şi udemeristi; un singur premier, pe tehnocratul Lucian Croitoru, proaspăt respins din funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale, pe care preşedintele îl susţine necondiţionat, deoarece este singurul român din lumea asta care ştie cum să aducă acasă în România 3,5 miliarde de euro, de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială; ..."

Sabina Fati se întreabă, în România Liberă, dacă "Se mai pot fura alegerile cu televizorul".  Mulţi lideri politici români continuă să creadă că presa este un instrument la dispoziţia lor şi că se pot folosi de ea în propriile interese. Observaţia a fost facută de Organizaţia "Reporters sans Frontières" în indexul anual referitor la libertatea presei în lume, care clasează România mult sub Ghana, Trinidad Tobago, Uruguay sau Namibia. Presa autohtonă pare bolnavă, iar independenţa ei este pusă la îndoială de rapoartele internaţionale, trecute de obicei sub tăcere de marile televiziuni de ştiri.

Sorin Roşca Stănescu încearcă găsească, pentru Ziua, un răspuns la întrebarea "Cum se fură în alegeri?" Acesta este de părere că "Buldogul Vasile Blaga se află la butoane. Şi probabil acolo rămâne până la alegeri. A schimbat sute de oameni din structura de comandă a MAI. Şi se pregăteşte de alegeri. În timp ce celelalte partide re­clamă faptul că urmează o masivă fraudare a alegerilor."