MENIU

Cuplurilor de homosexuali şi lesbiene le sunt interzise adopţiile, a stabilit Comisia de Cod Civil

Foto: thegearscenter.com

Subcomisia parlamentară pentru Codul Civil a introdus un amendament potrivit căruia este interzisă în mod expres adopţia unui copil de către două persoane de acelaşi sex, amendamentul întrunind aprobarea unanimă a membrilor subcomisiei.

În cadrul articolului 479 din proiectul noului Cod Civil, referitor la adopţia simultană sau succesivă, a fost introdus un nou alineat potrivit căruia "două persoane de acelaşi sex nu pot adopta împreună". Intenţia acestui amendament este de a bloca posibilitatea ca un cuplu de homosexuali sau de lesbiene să recurgă la adopţii. 

"Este un subiect extrem de sensibil şi am dorit să interzicem, practic, adopţiile de către cuplurile de homosexuali", a declarat deputatul PD-L Daniel Buda, coordonatorul subcomisiei.

Tot în cursul dezbaterilor din cursul zilei de marţi, parlamentarii din subcomisie au convenit să legifereze reproducerea umană cu un terţ donator, adică posibilitatea ca un cuplu să aibă copii cu ajutorul unei mame-surogat sau a unei mame purtătoare.

Deşi articolele respective nu au fost formal votate, aşteptându-se un punct de vedere al Colegiului Medicilor pe anumite chestiuni de ordin tehnic, subcomisia sprijină reglementarea acestei situaţii.

"Membrii subcomisiei cred că trebuie să dăm posibilitatea soţilor de a încheia convenţii pentru a apela la serviciile unei mame-surogat. Într-o ţară cu probleme serioase cu natalitatea, nu văd de ce n-am lăsa soţilor posibilitatea de a recurge la o mamă purtătoare", a spus Buda. Acesta a precizat că legiferarea procedurii ar putea să genereze critici din partea bisericii dar, pe de altă parte, ea răspunde unei nevoi sociale.

"Poate că măsura va fi atacată de biserică şi poate că pare puţin imorală, dar societatea trebuie să ia măsuri în condiţiile scăderii natalităţii", a apreciat pedelistul.

Subcomisia a modificat substanţial şi articolul 511 din proiect referitor la relaţiile sociale ale copilului. Potrivit formulării adoptate, "părinţii pot, numai pe baza unor motive temeinice, să împiedice corespondenţa şi legăturile personale ale copilului cu alte persoane, până la împlinirea vârstei de 14 ani".

Parlamentarii au convenit împreună cu reprezentanţii Guvernului asupra acestei formulări astfel încât limitarea dreptului constituţional la corespondenţă să fie suficient justificată.

Iniţiatorii amendamentului, Iulian Urban (PD-L) şi Bogdan Ciucă (PC), au susţinut că restricţiile se impun pentru a proteja copiii de legături cu potenţiali infractori. Posibilitatea interdicţiei legăturilor a fost extinsă şi asupra rudelor apropiate, precum bunicii sau fraţii, la sugestia senatorului UDMR Cseke Atila. El a invocat cazul când un copil are un frate major care ar putea să fi comis deja fapte antisociale, precum consumul de droguri.