MENIU

CSM a acceptat pensionarea procurorului din Vişeu acuzat că trimite infractorii la preot

foto: just.ro

Plenul CSM a luat act, joi, de cererea de pensionare a lui Vasile Pop, prim-procuror de pe lângă Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeul de Sus, acuzat că i-a trimis la preot pe doi infractori, faţă de care procurorul a decis neînceperea urmăririi penale.

Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a făcut referire la acest caz pe 8 ianuarie, la şedinţa CSM, când a declarat că reacţia Consiliului este foarte lentă şi provocată doar la presiunea mass-media şi că au existat cauze disciplinare clasate pentru prescripţie.

Reacţia sa a fost provocată de imaginele difuzate de Realitatea TV şi în care un procuror vorbeşte cu doi bărbaţi din Vişeul de Sus care terorizează, de ani buni, localitatea şi care, deşi sunt  acuzaţi de fapte precum ultraj, şantaj, viol, complicitate la furt, au fost trimişi de acel procuror la preot. 

Potrivit Realitatea TV, ultima abatere a celor doi bărbaţi, Crăcană Olimpiu şi Grad Ioan, ar fi avut loc în luna august a lui 2008. În timp ce fluidizau traficul, poliţiştii de la Circulaţie au fost abordaţi de un tânăr care le-a cerut ajutorul pentru că prietena lui a fost sechestrată într-un bar. Agresorii, Crăcană şi Grad, au refuzat s-o elibereze pe tânără, însă unul dintre poliţişti a reuşit să o scape. Cei doi, Crăcană şi Grad, au hotărât însă să se răzbune şi au aruncat cu lăzi după omul legii şi l-au urmărit până într-o intersecţie. Nici colegul acestuia nu a scăpat de agresiuni. Numai trupele de intervenţie rapidă i-au calmat pe cei doi agresori. Aceştia au fost conduşi la audieri, fiind acuzaţi de ultraj. Procurorul de la Vişeu ar fi spus că a dat soluţie de neîncepere a urmăririi penale în cazul celor doi.

Ulterior, poliţiştii din Maramureş au sesizat Parchetul conform legii, iar cazul a ajuns şi în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii. Membrii CSM au clasat cazul pentru că sesizarea a fost una anonimă, nesemnată. 

Mai multe articole despre:
infractori preot CSM procuror