MENIU

Criza reduce producţia de cozonaci pentru Paşte cu 10%

Foto: roembus.org

Circa 7 milioane de cozonaci sunt produşi în acest an pentru perioada Paştelui, în scădere cu circa 10% faţă de anul 2008, din cauza diminuării puterii de cumpărare, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu.

"Noi am făcut o estimare şi cu tot cu patiserii şi cofetării se produc, pentru perioada din acest an a Paştelui, circa şapte milioane de cozonaci. Această cifră reprezintă o scădere cu circa 800.000 de bucăţi comparativ cu Paştele din 2008, ca urmare a micşorării cererii de cozonaci" a explicat Popescu.

Potrivit preşedintelui ROMPAN, preţurile cozonacilor vor varia în această perioadă, în funcţie de gramaj şi de compoziţie, între 4 lei şi 20 de lei. Astfel, în perioada Paştelui se vor vinde cozonaci în valoare totală de 30 de milioane de euro.

"Chiar dacă va exista o ofertă variată, producându-se şi cozonaci în formă de iepuraşi, românii vor consuma în continuare cozonacii tradiţionali, cu nucă şi stafide", a mai spus preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie.

În plus, Popescu a menţionat că, în 2009, la export sunt vândute circa 180.000 de bucăţi, în scădere cu circa 50% faţă de anul trecut, în principal în ţările unde sunt români, precum Italia, dar şi în alte ţări, precum Canada. Alături de cozonacii tradiţionali româneşti, consumatorul mai are la dispoziţie şi 500.000 de cozonaci aduşi din import, în special din Italia.
Mai multe articole despre:
preţ export scădere cerere producători