MENIU

Criză la NASA: Americanii nu mai au bani pentru a-şi trimite astronauţii pe Lună

Foto: Realitatea.net

Potrivit Comitetului de Planificare a Zborurilor Spaţiale, nu există nicio soluţie realistă prin care americanii să ajungă din nou pe Lună până în 2020.

NASA nu are suficiente fonduri pentru a-şi trimite astronauţii pe Lună până în 2020 şi nici destinaţia nu pare a fi printre cele mai oportune alegeri, conform celei mai recente analize a proiectelor spaţiale, informează The Washington Post.

Deşi are doar un rol consultativ, The Human Space Flight Plans Committee (Comitetul de Planificare a Zborurilor Spaţiale) poate să răstoarne toate planurile programului spaţial. Aprobat de preşedintele Obama şi condus de astronautul Norman Augustine, acum retras din activitate, Comitetul format din 10 specialişti a avut, în ultimele săptămâni, un maraton de şedinţe, organizat cu scopul de a pune la cale o strategie viabilă pentru NASA, pentru următorii 20 de ani. Concluziile studiului realizat de acest board urmează să fie făcute publice la sfârşitul lui august.

Potrivit membrilor Comitetului, nu există nicio soluţie realistă prin care americanii să ajungă din nou pe Lună până în 2020, scop fixat încă din vremea administraţiei George W. Bush, în 2004. Aselenizarea ar fi posibilă, teoretic, doar dacă Agenţia Spaţială dezafectează staţia orbitală internaţională, făcând-o să se prăbuşească în Pacific, în 2016.

Comitetul intenţionează să prezinte administraţiei prezidenţiale mai multe soluţii, unele dintre depinzând însă de mărirea fondurilor necesare programelor spaţiale. Acestea "înghit", în prezent, aproape 10 miliarde de dolari pe an.

Printre proiectele de care sunt atraşi membrii Comitetului se numără şi aşa-numitul Deep Space, care i-ar deplasa pe astronauţi cu mult dincolo de orbita inferioară a Pământului, în apropierea unor asteroizi învecinaţi cu planeta.

Prima aselenizare a avut loc în 1969, când astronautul american Neil Armstrong a fost primul om care păşit pe Lună, rostind istoricele cuvinte"un pas mic pentru om, un pas uriaş pentru omenire".
Mai multe articole despre:
NASA astronauţi zbor spaţiu Pacific lună Neil Armstrong