MENIU

Criza în media: New York Times concediază 100 de jurnalişti

Foto: Mediabistro.com

Cotidianul New York Times va restructura 100 de posturi până la finele anului, echivalentul a 8% din redacţie, pentru a putea supravieţui crizei economice care a afectat drastic piaţa media americană, a anunţat, luni, conducerea cotidianului.

Conducerea publicaţiei va propune un plan de concedieri începând de joi şi va recurge la concedieri, dacă nu sunt voluntari. Angajaţii au la dispoziţie 45 de zile pentru a se decide dacă profită sau nu de planul de restructurare. "Dacă nu atingem 100 de plecări, confrom planului, suntem obligaţi să facem concedieri", a declarat redactorul-şef  Bill Keller, citat de AFP. "Sper că nu se va ajunge aici, dar rămâne o posibilitate", a adăugat acesta.

"Nu voi pretinde că aceste măsuri nu vor îngreuna munca jurnaliştilor, ale căror sarcini de serviciu au devenit mai mari decât compensaţiile", a mai spus Bill Keller. "Ca şi voi, aştept cu nerăbdare ziua în care ne vom putea face treaba fără a trebui să ne uităm peste umăr la criza economică", a comentat redactorul-şef.

New York Times a recurs deja la un plan de concedieri comparabil anul trecut. Redacţia cotidianului s-a micşorat de la 1.330 de jurnalişti la 1.250, fiind reduse şi salariile celor mai mulţi dintre angajaţi cu 5%.

La fel ca alte publicaţii americane, New York Times a trebuit să contracareze rapid o scădere drastică a veniturilor din publicitate, dar şi o migrare a cititorilor fideli către conţinutul online gratuit. Cotidianul a nunţat, săptămâna trecută, că renunţă la vânzarea ziarului local Boston Globe, după ce ofertele primite au fost considerate nesatisfăcătoare.

Totodată, New York Times a contractat un credit ipotecar, pentru a-şi plăti datoriile şi a beneficiat şi de un împrumut de 250 milioane de dolari din partea miliardarului mexican Carlos Slim.