MENIU

Criza gazului a luat sfârşit. Rusia şi Ucraina au semnat acordul privind reluarea livrărilor de gaz

foto: Wikipedia

Şefii Gazprom şi Naftogaz au semnat luni contractul de vânzare-cumpărare a gazului rusesc pentru perioada 2009-2019 şi acordul pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina tot pentru o perioadă de zece ani, informează RIA Novosti.

Premierul Vladimir Putin a ordonat Gazprom să reia imediat livrările. Putin susţine că monitorizarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina nu mai este necesară.

Însă, după experienţele din ultimile săptămâni, europenii suflă şi-n iaurt. Comisia Europeană a cerut să-i fie transmisă ora exactă a reluării livrărilor şi a adăugat că observatorii săi vor verifica în continuare buna circulaţie a gazului.

Ucraina se aşteaptă ca Rusia să reia "în următoarele ore" livrările de gaz către Europa, a spus premierul Iulia Timoşenko, relatează AFP.

Compania rusă Gazprom şi societatea ucraineană Naftogaz au semnat luni, la Moscova, acordul pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc către Europa prin Ucraina, anunţase anterior televiziunea Vesti, care a transmis în direct ceremonia.

Acordul a fost semnat de preşedinţii celor două companii, Aleksei Miller şi Oleg Dubina, în prezenţa premierilor Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko.

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a spus că taxa de tranzit pentru gaz este rentabilă, având în vedere preţul stabilit pentru gaz, preţ care nu a fost deocamdată precizat, relatează RIA Novosti.

Timoşenko a mai spus că Ucraina va rămâne o ţară de tranzit de încredere şi că va relua livrările de gaz imediat după ce acesta va fi pompat în conductă.

Rusia şi Ucraina au încheiat, duminică, un acord care ar trebui să permită reluarea "în scurt timp" a livrărilor integrale de gaz rusesc spre Europa, a anunţat premierul rus Vladimir Putin. Ucraina va cumpăra gazul rusesc "la un preţ bazat pe formula europeană", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, cu condiţia ca taxele de tranzit să rămână la nivelul anului 2008. 

Problema preţului gazului rusesc pentru Ucraina este în centrul crizei declanşate la începutul anului şi care a dus la sistarea aprovizionării cu gaz rusesc a multor ţări europene, printre care şi România.