MENIU

Criza gazelor a luat sfârşit. Ucraina a semnat tratatul pentru tranzitul gazului rusesc către Europa

Foto: iugecom.ro/conducte.jpg

Criza gazelor a luat sfârşit, cel puţin pe hârtie. După zile de negocieri intense, mediate de preşedinţia cehă a Uniunii Europene, ucrainenii au semnat acordul ce permite reluarea tranzitului gazului rusesc către statele comunitare. Deşi livrarea gazelor către Europa ar trebui urgent reluată, Gazprom susţine că nu primit încă nici o înştiinţare oficială în privinţa acestei înţelegeri.

"Livările de gaz se pot relua duminică, dacă toată lumea îşi face treaba 100%", a declarat Riman la încheierea convorbirilor dintre premierul ceh, Mirek Topolanek, şi omologul său ucrainean, Iulia Timoşenko.

Ucraina a semnat acordul care permite reluarea tranzitului gazului rusesc către Europa, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică premierul ucrainean Iulia Timoşenko: "Am semnat protocolul astfel încât să nu existe plângeri la adresa Ucrainei, cum că ar fi un obstacol în reluarea livrărilor de gaz din Rusia către Uniunea Europeană. Ca naţiune, ne-am demonstrat buna credinţă în speranţa că vom fi un partener de încredere al Uniunii."

Europa aşteaptă acum cu sufletul la gură reluarea livrărilor de gaz în parametri normali, după ce ţări ca Slovacia şi Bulgaria au ameninţat că vor reporni unităţi ale reactoarelor nucleare pentru a suplini deficitul de combustibil.

Prim-ministrul rus Vladimir Putin a avertizat însă că situaţia s-ar putea repeta dacă sunt semnalate furturi din conducte: "Vom monitoriza cât gaz intră în Ucraina şi cât pleacă mai departe. Dacă observăm furturi sau o cantitate lipsă, vom reduce din nou livrările. Vreau să fie clar de la bun început şi vreau să fie corect."

Rusia şi UE au semnat sâmbătă un acord referitor la controlul tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, sporind presiunea asupra Kievului pentru a se alinia la rândul său acestui document care ar deschide calea pentru reluarea livrărilor Rusei către Europa, întrerupte de patru zile din cauza diferendului dintre Moscova şi Kiev. Acest acord a fost semnat cu ocazia vizitei pe care Topolanek i-a făcut-o sâmbătă omologului său rus, Vladimir Putin.

Desfăşurarea unei misiuni alcătuite din experţi internaţionali este o condiţie esenţială pentru reluarea livărilor de gaz rusesc către clienţii europeni. Începerea activităţii acestei misiuni este condiţia pentru reluarea tranzitului, pentru că Rusia acuză Ucraina că sustrage gaz din livrările destinate Europei.

"În acelaşi timp, ne-ar plăcea ca experţii (UE) care lucrează şi cărora li s-au oferit toate posibilităţile de control să anunţe public că Ucraina şi-a respectat cu onestitate angajamentele", a spus Timoşenko înainte de convorbirile cu Topolanek făcând aluzie la acuzaţiile ruşilor pe care Kievul le neagă.

Comisia Europeană a anunţat vineri că observatorii europeni care vor monitoriza tranzitul gazului rusesc şi-au început misiunea în Ucraina.

Mai multe articole despre:
UE Ucraina gaz