MENIU

Criza economică îi determină pe spanioli să îşi vândă organele pe internet

Foto.: blogs.discovermagazine.com

Criza economică ce a afectat grav Spania, ţara cu cea mai ridicată rată a şomajului din Zona euro, determină zeci de persoane disperate să-şi vândă organele pe internet, a anunţat o asociaţie de consumatori, care precizează că această practică este interzisă.

Organizaţia Facua a avertizat autorităţile spaniole într-un comunicat că au găsit "31 de anunţuri de vânzări de organe pe internet".

"Sunt anunţuri care au fost postate pe 13 site-uri" de către spanioli şi imigranţi din America Latină, a precizat Facua. "Sunt oferte de rinichi, plămâni şi măduvă postate de persoane care susţin că se confruntă cu dificultăţi economice şi cer sume cuprinse între 15.000 şi un milion de euro", a precizat asociaţia pentru protecţia consumatorilor.

Facua susţine că poate fi vorba de un "fenomen intensificat de criza economică, din cauza situaţiei grele a persoanelor care şi-au pierdut locurile de muncă sau afacerile, care sunt îngropate în datorii sau ameninţate că-şi pierd locuinţa".  
 
Asociaţia şi-a exprimat "îngrijorarea", spunând că "aceste persoane pot deveni victimele reţelelor internaţionale de trafic de organe care efectuează astfel de operaţii în străinătate" şi "punând în pericol viaţa" donatorilor.

Economia spaniolă a intrat în recesiune la sfârşitul anului 2008. Rata şomajului a crescut constant, ajungând în prezent la 15,5% din populaţia activă, cea mai ridicată din Zona euro, potrivit Eurostat.
 
Sutele de mii de imigranţi care au sosit în ultimii ani în Spania pentru a ocupa locuri de muncă, adeseori necalificate, sunt cei mai grav afectaţi de criză.