MENIU

Cristian Diaconescu către jurnaliştii italieni: Infracţiunea nu are cetăţenie, infracţiunea nu are naţionalitate

Cristian Diaconescu: Cetăţenii români au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii italieni
Foto: basarabeni.ro

Cristian Diaconescu, ministrul de Externe al României, a declarat în cadrul unei întâlniri cu Franco Frattini că România este în continuare partenerul strategic al Italiei şi că relaţiile bilaterale dintre cele două ţări nu vor fi afectate de gradul de infracţionalitate. Mai mult, Diaconescu a accentuat ideea că "infracţionalitatea nu are cetăţenie sau naţionalitate".

"În continuare putem afirma cu tărie că relaţiile privilegiate pe care le avem cu Italia sunt profunde şi există şi avem dilog pentru a rezolva probleme pe care le avem. Mărturie stau cele 27.000 de companii româneşti care funcţioneaza în prezent în Italia. Acum avem o prioritate în ceea ce priveşte comunitatea românească şi cred cu tărie că nu trebuie să comitem eroare de a confunda infracţiunea cu cetăţenia sau naţionalitatea. Am discutat cu domnul Frattini cum să înlăturăm această problemă, pentru că mai avem problema unei percepţii greşite", a afirmat Cristian Diaconescu.

Anterior, ministrul de externe Cristian Diaconescu a respins solicitarea omologului său italian Franco Frattini - care spusese că România trebuie să dea garanţii că nu va mai trimite infractori în Italia - şi a arătat că românii şi italienii au drepturi egale, neputându-se vorbi de o vină anticipată.

Vezi aici declaraţia completă a ministrului de Externe