MENIU

Cristian Diaconescu a cerut Ucrainei să-şi respecte angajamentele privind livrarea gazului rus

Foto: NewsIn

Aprovizionarea României cu gazele importate din Rusia nu trebuie să fie afectată de conflictul dintre Kiev şi Moscova, i-a spus sâmbătă, într-o convorbire telefonică, ministrul de externe Cristian Diaconescu omologului său ucrainean, Volodimir Ogrîzko, informează un comunicat de la MAE.

"Normal este ca angajamentele existente în ceea ce priveşte livrarea gazului să fie onorate. România nu trebuie să aibă de suferit din cauza neînţelegerii dintre Ucraina şi Rusia", a declarat presei ministrul Diaconescu după această convorbire.

Invitat la Realitatea TV înainte de a purta discuţia cu omologul ucrainean, ministrul Cristian Diaconescu a negat "categoric" posibilitatea ca neînţelegerile dintre Moscova şi Kiev să afecteze România şi a adus câteva argumente. În primul rând, România, încă din perioada de preaderare, şi-a asumat responsabilitatea de a avea o rezervă de gaze pe o perioadă de trei luni, conform consumului mediu intern. Apoi, dependenţa României de importurile de gaz este în proporţie de 31-32%, pentru că 69% din gazul necesar consumului intern rezultă din autoaprovizionare.

"În al treilea rând, avem asumate acorduri şi înţelegeri stabile, după părerea mea, atât în relaţia cu Federaţia Rusă, cât şi în cea cu Ucraina, deci, din acest punct de vedere, ne bazăm pe un argument serios de bună-credinţă în raporturile bilaterale, dar, sigur, aceste lucruri urmează să le discutăm în orele şi zilele următoare. Dacă intervin modificări faţă de angajamentele anterioare, va trebui să le cunoaştem, dar din semnalele pe care le avem la Ministerul de Externe, acest lucru nu se întâmplă", a declarat şeful diplomaţiei române, precizând că despre aceste aspecte urma să discute cu omologul ucrainean. "Repet, în acest moment nu avem semnale în legătură cu o eventuală eludare, o eventuală încălcare a angajamentelor, aşa cum le-am menţionat", a insistat şeful diplomaţiei române.

De altfel, în convorbirea telefonică purtată ulterior, ministrul Ogrîzko l-a asigurat pe şeful diplomaţiei de la Bucureşti că România nu va avea de suportat consecinţe în urma acestei situaţii. În plus, oficialul ucrainean a arătat că doreşte sprijinul României pentru deplasarea unei misiuni europene la Kiev pentru a evalua problema alimentării cu gaze.

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a anunţat sâmbătă că are în vedere trimiterea unui grup de experţi, săptămâna viitoare, la Kiev, dar a refuzat să dea detalii despre această misiunea care va fi alcătuită din reprezentanţi cehi şi europeni.

Miniştrii Diaconescu şi Ogrîzko au convenit să aibă o întâlnire în cursul lunii ianuarie, mai informează comunicatul MAE.

Livrările de gaz rus spre patru state europene, printre care România, erau sâmbătă sub valorile normale, după ce Moscova a sistat livrările către Kiev din cauza unor diferende privind preţul pe care ruşii vor ca ucrainenii să-l plătească pentru gaz în 2009. Noi negocieri între părţile aflate în conflict nu păreau sâmbătă să se contureze în viitorul apropiat.

În timp ce în Europa temperaturile au scăzut, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, sub zero grade, operatorul bulgar Bulgargaz, alături de companiile de gaz din Polonia, România şi Ungaria au anunţat reducerea livrărilor. Totuşi, alimentarea celei mai mari economii europene, Germania, nu a fost afectată.