MENIU

Crina Coco Popescu a cucerit cel mai înalt vârf al Europei, Elbrus, 5.642 m. VEZI GALERIE FOTO

Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET

Crina Coco Popescu a atins cel mai înalt vârf al Europei (Elbrus, 5.642 m), adăugându-şi în palmares cel de-al treilea pisc din circuitul celor mai înalţi munţi de pe cele şapte continente, cunoscut sub denumirea “Seven Summits”.

Coco a plecat în expediţia de pe Elbrus, desfăşurată între 4 şi 16 iulie 2009, împreună cu Ovidiu Popescu, tatăl şi antrenorul ei, urmăriţi îndeaproape prin obiectivul camerei de regizorul Călin Vrabie, realizator pentru partenerul şi sponsorul oficial National Geographic Channel România.

Ascensiunea finală a început în 12 iulie, din tabăra de bază situată la o altitudine de 4.200 metri. La ora 2:30 am, în plină noapte, Coco a simţit că trebuie să profite de şansa cerului senin. Şi-a mobilizat coechipierii şi a decis să pornească în asaltul final, popasurile făcute în negura nopţii fiind folosite pentru completarea somnului cu aţipiri de durata unor clipe. După aproape opt ore de ascensiune, când păreau sa fi ajuns în vârf, s-au trezit în şaua dinaintea atacului final. Aceeaşi constatare o făcuseră mai mulţi alpiniştii găsiţi la faţa locului, epuizaţi de efortul făcut pe ceea ce au crezut că este ultimul tronson dinaintea piscului. După un scurt popas, în care băieţii au luat câteva îmbucături şi ea şi-a făcut un ness cu ceaiul rece din termos, calmul aparent s-a spulberat. Cuprinsă de febra atingerii vârfului, de care tatăl ei ne-a vorbit de atâtea ori, Coco a ţâşnit spre pisc! Într-un moment de inspiraţie, ce ţine de flerul marilor alpinişti, ea a ajuns pe vârf cu puţine momente înainte ca vremea să se înrăutăţească. Fără această “adulmecare” a muntelui, Elbrusul ar fi rămas necucerit. Ajuns aproape de culme, la momente bune după reuşita fiicei sale, Ovidiu a prins doar un moment pentru instantaneul reuşitei, înainte ca vremea să se dezlănţuie.

Fotografiile care imortalizează acest eveniment, precum şi multe altele din expediţiile anterioare, vor fi reunite într-o expoziţie a cărei deschidere va avea loc în 29 iulie 2009 la Muzeul Hărţilor şi Cărţilor Vechi din Bucureşti, cu prilejul conferinţei de presă organizate de National Geographic Channel România.

Elbrus a fost o etapă în pregătirea ascensiunii pe primul “optmiar” din palmaresul Crinei, care va ataca în august vârful Cho Oyu din Himalaya (8.201 m). Reuşita i-ar aduce titlul de cea mai tânără alpinistă din lume pe Cho Oyu şi pe un vârf de peste 8.000 metri.

Deşi are doar 14 ani şi 6 luni, palmaresul Crinei este impresionant şi include următoarele recorduri mondiale: 2007 - vârful Ararat, Turcia - 5.165 m record mondial de vârstă, 2008 - vârful Kazbek, Georgia - 5.047 m record mondial de vârstă, 2008 - vârful Damavand, Iran - 5.670 m record mondial de vârstă, 2008 - vârful Ojos del Salado, Chile - 6.891 m record mondial de vârstă, ianuarie 2009 - Aconcagua, Argentina - 6.962 m record mondial de vârstă pe ruta Gheţarului Polonez, primul vârf cucerit în tentativa de a deveni cea mai tânără alpinistă care a urcat toate vârfurile din “Seven Summits”, iunie 2009 - Kilimanjaro, Kenya - 5.895 m al doilea vârf cucerit în tentativa de a deveni cea mai tânără alpinistă care a urcat toate vârfurile din “Seven Summits”, iulie 2009 - Elbrus, Rusia - 5.921 m al treilea vârf cucerit în tentativa de a deveni cea mai tânără alpinistă care a urcat toate vârfurile din “Seven Summits” Crina Coco Popescu este membră a Clubului Sportiv Montan Altitudine din Râşnov şi este însoţită în toate expediţiile de tatăl şi antrenorul ei, Ovidiu Popescu. 
Mai multe articole despre:
Crina Coco Popescu