MENIU

Crin Antonescu: Cu taxe mai mari nu aducem bani mai mulţi la buget

foto: NewsIN

Scăderea cotei unice la 10%, simplificarea hăţişului fiscal şi stimulente pentru profitul reinvestit. Acestea sunt câteva dintre priorităţile candidatului PNL la preşedinţie Crin Antonescu. Invitat la Postul public de televiziune, Antonescu a criticat acordul cu FMI care în opinia sa ar trebui renegociat cu scopul de a da guvernului posibilitatea de a statua aceste stimulente fiscale. În materie de politică externă, Antonescu şi-a afirmat susţinerea pentru o posibilă candidatură a lui Adrian Sverin la postul de comisar european şi pentru integrarea Moldovei în UE.

Crin Antonescu a afirmat că toţi parlamentarii liberali vor vota împotriva guvernului Croitoru. El şi-a exprimat speranţa că preşedintele Băsescu va mai avea consultări şi va desemna un premier care să formeze un guvern care să rezolve problemele ţării.

Legat de acordul României cu FMI, Antonescu a acuzat că  premierul nu a făcut cunoscut textul acordului decât după o moţiune simplă şi, astfel, textul a apărut pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor.

"Responsabilitatea pentru faptul că nu există o Lege a bugetului pentru 2010 revine celor două partide care au avut 70% majoritate în parlament. Nu există o vină împărţită. Politicienii din PSD şi PD-L conduşi de Traian Băsescu şi Mircea Geoană au responsabilitatea aceasta. Politicienii din PNL conduşi de Crin Antonescu au realizat o majoritate în Parlament pentru a avea un guvern", a declarat Crin Antonescu care a respins ideea de a renunţa la numirea lui Klaus Johannis în funcţia de premier. Antonescu a repetat că românii trebuie să ştie ce s-a întâmplat cu banii veniţi de la FMI până acum şi dacă s-au risipit banii publici. El a explicat şi ce îşi doreşte să renegocieze cu FMI: Posibilitatea unui guvern de a statua aceste stimulente fiscale. 

Scăderea cotei unice la 10%, simplificarea hăţişului fiscal şi stimulente pentru profitul reinvestit sunt câteva din propunerile economice ale candidatului liberal. "Cu taxe mai mari nu aducem bani mai mulţi bani la buget. Această scădere a fiscalităţii pentru stimularea investiţiilor se compensează cu o reducere a cheltuielilor bugetare şi cu o bună gândire a mecanismului fiscal care să ia puţin de la mulţi. Voi discuta aceste lucruri cu premierul", a spus candidatul liberal care a accentuat că "Nu voi trece graniţa între prerogativele şi atribuţiile preşedintelui şi ale Guvernului şi Parlamentului".

"Îl consider pe Sorin Oprescu un candidat cu şanse de a intra în turul doi. Dacă s-ar pune problema ca el să se retragă mi-aş dori să fiu legatarul său electoral. Este un candidat cu şanse. M-am gândit la tentativa unora de a acredita ideea că sunt doar doi candidaţi prin anumite sondaje. Se încearcă dezarmarea susţinătorilor noştri, dar mă lupt împotriva acestei tentative". Acesta a fost răspunsul lui Crin Antonescu la întrebarea dacă va negocia cu actualul primar al Bucureştiului o retragere din cursa prezidenţială în favoarea sa.

Dacă ar câştiga alegerile, Antonescu a spus că şi-ar dori o majoritate de dreapta, însă, în opinia sa, în afară de PNL, nu mai există un alt partid de dreapta în Parlament.  Antonescu a negat posibilitatea oficializării majorităţii din Parlament care îl susţine în acest moment pe Klaus Johannis după turul doi.

În materie de politică externă, Crin Antonescu şi-a afirmat susţinerea pentru Adrian Severin pentru funcţia de Înalt reprezentant pentru politică externă în cadrul UE. Antonescu l-a acuzat pe Geoană că nu îl susţine pe Adrian Severin mai  mult pentru a o candidatură la postul de comisar european. "Cred că Mioldova poate intra mai repede în UE decât Belarus sau Ucraina. Cred că putem împlini deziderate noastre faţă de Republica Moldova şi cele ale celor din Moldova faţă de  noi", a răspuns Antonescu întrebat de politica pe care o va duce faţă de Republica Moldova.