MENIU

Creditele neperformante din Europa de Est creează presiuni asupra băncilor-mamă, potrivit agenţiei Fitch

Foto: eco.md

Agenţia de evaluare financiară Fitch urmăreşte cu atenţie situaţia băncilor din Europa Centrală şi de Est, care ar putea crea probleme băncilor-mamă, din cauza crizei financiare.

Directorul Fitch al departamentului de calificative pentru instituţiile financiare, Gordon Scott, a spus că există tot mai multe semne de întrebare referitor la susţinerea care va fi disponibilă în cazul în care subsidiara din Europa emergentă a unei bănci din Europa de Vest se confruntă cu probleme.

Extinderea situaţiilor de credite neperformante creează presiuni asupra băncilor din Europa Centrală şi de Est, care se transmit mai departe la băncile-mamă. Scott a spus că băncile din Austria, din ţările Benelux şi din Suedia sunt cele mai expuse la această situaţie.

"Aceasta este o situaţie pe care o analizăm din ce în ce mai atent, pentru că ne gândim de unde ar putea proveni un ajutor potenţial", a precizat Gordon Scott.

Moody's şi Standard & Poor's (S&P) au avertizat recent că băncile din Europa emergentă şi băncile-mamă ale acestora ar putea suferi ca urmare a recesiunii, ceea ce a dus la o vânzare masivă de titluri bancare pe pieţele de capital. 
Mai multe articole despre:
bănci ajutor criză Fitch