MENIU

Craniu de ''hobbit'', aparţinând unui stadiu necunoscut al evoluţiei umane, descoperit în Indonezia

Foto: dailymail.co.uk

Un craniu de mici dimensiuni descoperit acum cinci ani în Indonezia i-a pus în încurcătură pe oamenii de ştiinţă. După mai mulţi ani de analize amănunţite cercetătorii americani au concluzionat că, deşi foarte asemănător morfologiei umane, craniul nu este uman.

Fosila a fost descoperită în Indonezia şi botezată ''Homo floresiensis'', sau ''hobbitul'', specia sa fiind total necunoscută la acea vreme, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii din cadrul Departamentul de Ştiinţe Anatomice din cadrul Universităţii Stony Brook susţin că forma craniului corespunde unui strămoş de mici dimensiuni al omului, dar cu siguranţă nu aparţine omului modern. 

Oamenii de ştiinţă au folosit tehnici 3D pentru a studia mărimea, forma şi asimetria craniului. L-au comparat cu cele ale unor specii dispărute, şi chiar şi cu omul modern şi cu maimuţele. 

''Tot craniul, şi în special acea parte din zona creierului seamănă foarte bine cu cel al fosilelor de acum 1,5 milioane de ani din Africa şi Asia, şi mai puţin cu cel al omului modern. Asta deşi Homo floresiensis a trăit acum 17.000-95.000 de ani'', a declarat Karen Baab de la Universitatea  Stony Brook.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
craniu cercetători specie fosilă uman