MENIU

GUȘĂ: România joacă în sfârșit statutul de dublă graniță, atât NATO, cât și UE. Meritele lui Băsescu

<p>Guşă</p>

Consultantul politic Cozmin GUȘĂ subliniază meritele președintelui Băsescu în reorientarea strategiei occidentale față de Rusia și remarcă că în sfârșit România își joacă corect cărțile favorabile pe care le are în mână.

"Traian Băsescu la finalul a două mandate, care nu au fost prea productive pentru România își trăiește în aceste momente o perioadă de glorie diplomatică, pe care am observat, odată cu conferința de presă din această seară, că este dispus să o împartă cu succesorii. Nu am văzut vreun Traian Băsescu înfumurat, am văzut un Băsescu responsabil și credeți-mă, în calitatea mea de geopolitician, nu mă ocup decât de situația din Ucraina. România a jucat în ultimele opt zile o carte extraordinară care ne poziționează, dar ne și factualizează pentru că dacă stăm să ne gândim cum arăta Europa în urmă cu opt zile într-o condiție de non-beligeranță, într-o condiție în care Germania dicta, dar pe o coordonată 100% de origine moscovită. Și dacă ne uităm astăzi după această întâlnire NATO, vedem că lucrurile s-au schimbat fundamental. Cel mai dinamic vector al schimbării, îmi pare bine că pot să fac această informație și să o susțin, a fost România. Într-un mod fatidic al adversarilor politic, și sunt un critic acerb al lui Traian Băsescu, exponentul și driver-ul acestor schimbări în plan internațional a fost Băsescu.

Diplomația este complicată. Statutul unei țări nu este dat doar de greutatea specifică acelei țări, este dat și de cei care o reprezintă la un moment dat. Și Traian Băsescu a reprezentat România, într-un fel extrem de coerent. Pozițiile publice politicianiste sunt aproape interzise și nu vreau să fiu provocator, ca să risc niște critici. România joacă în sfărșit statutul de dublă graniță, atât NATO, cât și UE.

Faptul că domnul Tăriceanu săracu sau domnul Dragnea discută în asemenea momente de suspendarea unui vector care este un vector de stabilitate internațională, este foarte jos. Așa ceva nu se poate discuta astăzi în condițiile în care cineva care nu candidează joacă într-un mod extrem de coerent statutul României la o masă de joc care nu este una foarte comodă, poate cei care se exprimă atât de usor nu înțeleg ce s-a întâmplat pe data de 5 septembrie 2014 în Țara Galilor.
A fost un moment unghilar pe care geopoliticienii l-au însemnat cu roșu în calendarul lor și de la care vor face referire de acum înainte pentru că lumea s-a schimbat, s-a bipolarizat.
Factualizare de la 5 septembrie și oamenii care se pricep la geopolitică pot să înregistreze un moment unghiular în politica internațională.
 
Traian Băsescu, la final de mandat, prin această precizie de metronom pe care a realizat-o la acest joc al geopoliticii de frontieră a punctat, într-un mod fundamental.

Rămâne de văzut dacă prin această punctare a lui Băsescu care a fost un vector de convergență al deciziilor care s-au luat la Consiliul European de acum opt zile și la întâlnirea NATO. România are o șansă unică care nu poate să fie stricată dintr-un joc politicianism, pentru că Băsescu nu mai candidează. Chiar le sugerez lui Tăriceanu și Dragnea să își dea seama de importanța acestui moment și apoi să comenteze.", a spus Gușă.

Mai multe articole despre:
declaraţii NATO Traian Băsescu Cozmin Guşă