MENIU

Cozmin Guşă, mesaj direct pentru Tudorel Toader în scandalul acreditărilor

Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV, și-a spus punctul de vedere referitor la retragerea acreditării jurnalistei Ionela Arcanu (Realitatea TV) de către Ministerul Justiţiei, condus de Tudorel Toader.

Realitatea.net prezintă, mai întâi, un istoric al zilei de astăzi, pentru înţelegerea faptelor.

Tudorel Toader, aflat în concediu, a decis astăzi, 22 martie, ridicarea acreditărilor a doi jurnaliști acreditaţi pe "Justiţie".

Ionela Arcanu şi-a aflat "sentinţa" la ora 12:58, pe mail

Mai întâi, de dimineață, Ovidiu Oanță (PRO TV) a fost "victima" ministrului Tudorel Toader. După câteva ceasuri, la ora 12:58, a venit rândul jurnalistei Realitatea TV, Ionela Arcanu. Ambii au primit înștiințarea prin mail, mesajul fiind identic: "Solicitarea dumneavoastra de acreditare a fost respinsa, in conformitate cu art. 18 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public".

Totul a venit după ce, pe data de 4 martie, Tudorel Toader a rostit public următoarele cuvinte: "Vă promit următorul lucru: am pe masă solicitările de reacreditare pe 2019. În măsura în care nu dați curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda și eu în consecință”.

La ora 13:00, a apărut informația că ministrul Justiției a revenit asupra deciziei în privința lui Ovidiu Oanță. Tudorel Toader a explicat pentru Hotnews că "Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez". 

Tudorel Toader a postat, apoi, un mesaj pe Facebook: "Despre respectarea clauzelor de acreditare ! In documentele de acreditare la MJ , exista o clauza prin care se prevede - "ma angajez sa respect regulile de conduita".

In repetate randuri, am facut apel pentru respectarea respectivei clauze !".

Tudorel Toader, mesaj pentru realitatea.net

Imediat, site-ul realitatea.net i-a trimis un mesaj ministrului Justiției, în care l-a rugat să clarifice lucrurile și să spună dacă și în ce condiții va reveni asupra deciziei şi în privința Ionelei Arcanu. Tudorel Toader i-a răspuns jurnalistului realitatea.net, Cristian Otopeanu: "Este suficient sa preluati din ceea ce am afirmat pe Facebook si sa ascultati postarea de la Pro TV, ceea ce sunt sigur ca nu veti face !".

Ministrul Justiției a anticipat greșit. Atât realitatea.net, cât și Realitatea TV au demonstrat respectarea deontologiei şi buna credinţă: îi preluaseră mesajul. Dar Tudorel Toader s-a oprit aici cu răspunsul, nu a mai revenit, deşi realitatea.net a insistat.

Prin urmare, situația Ionelei Arcanu a rămas incertă, singura comunicare oficială fiind aceea că i s-a respins solicitarea de reacreditare la Ministerul Justiției.

Directorul Realitatea TV: "Cerem demisia ministrului Justiţiei"

În aceste condiţii, directorul Realitatea TV, Edward Pastia, a spus pentru Hotnews: "În primul rând, cerem demisia ministrului Justiției. În al doilea rand, vom sesiza toate instituțiile statului competente în acest caz sa aplice legea, să respecte dreptul la liberă exprimare. Ne vom adresa Justiției, CNA, peste tot unde vom putea. E șocant ce face, culmea, ministrul Justiției, un om care ar trebui să știe foarte clar ce înseamna democrația într-o țară civilizată de pe bătrânul continent".

În această seară, la ora 21:46, Tudorel Toader a revenit cu un mesaj, pe pagina sa de Facebook: "O simpla precizare ! Un post tv nu isi exercita libertatea de informare doar prin intermediul cuiva care nu intelege sa respecte regulile minimale !".

Cozmin Guşă a reacţionat: "Domnule Tudorel Toader, venim la Iaşi. Sunteţi invitat la emisiunea mea"

La emisiunea România 2019, patronul Realitatea TV, Cozmin Guşă, a vorbit despre acest subiect şi i-a transmis un mesaj clar ministrului Justiţiei.

"Acest domn ministru al Justitiei, care nu a mancat usturoi, gura nu ii miroase, l-ati vazut cum ne "ievalueaza" de fiecare data, a facut astazi un lucru nepermis, care nu s-a intamplat de foarte mult timp. Pe langa faptul ca a fost un atac direct si la Realitatea TV, si daca nu era asa, apropo de reporterul nostru Ionela Arcanu, care a fost interzisa, i s-a ridicat acreditarea, tot ne-ar fi pasat foarte mult, pentru ca, cu o opozitie destul de slaba, in fata unor asemenea domni, dar de la Justitie nu ne asteptam, trebuie reactie" au fost primele cuvinte ale lui Cozmin Guşă.

Apoi a continuat: "Vorbim de prezent si ne uitam la cineva cum este Tudorel Toader care, habar nu am, din pricina presiunii foarte mari, a emotiei care i-a fost creata legat de motiunea fara rezultat, ca oricum, si daca trecea, si daca nu trecea, tot aia era, are asemenea derapaje impotriva justitiei".

Dupa care, patronul Realitatea TV i-a transmis un mesaj direct lui Tudorel Toader: "Domnule Tudorel Toader, maine venim la Iasi. Acasa, la dumneavoastra. Dar noi venim cu o cerere publica, nu doar a noastra, ci si a altor institutii de media, de demisie. Sunteti invitat, oricum, daca sunteti acolo. Si in seara asta, daca doriti sa interveniti telefonic, dar poate o lasati pentru maine, la Iasi. Cum vreti. Sa ne dati o explicatie: ce v-a apucat? Pentru ca nu doar Realitatea sau PRO TV, titularele acestui gest al dumneavoastra, ci si alte institutii de presa v-au cerut demisia. Sigur, in mod simbolic, pentru ca nu este treaba noastra sa cerem demisia unui ministru al Guvernului. Dar sunteti invitat, pentru ca asa ceva nu acceptam. Deci, sunteti invitat maine seara, la Iasi".

Tudorel Toader împlineşte 59 de ani, pe 25 martie.

 

.