MENIU

Cotidianul: În lume mai există cinci ţări conduse de regimuri comuniste

Foto: cotidianul.ro

Negocierile dintre partidele parlamentare din Republica Moldova, în urma alegerilor legislative anticipate, ar putea duce la înlăturarea regimului comunist, care a condus ţara în ultimii opt ani. Deşi situaţia diferă de la o ţară la alta, doar cinci ţări din lume mai sunt conduse de regimuri comuniste.

Ziarul Cotidianul a făcut un top al acestora. Situată în Asia de Sud-Est, Republica Populară Democrată Lao, pe scurt Laos, este condusă de 34 de ani de un regim comunist. Partidul Revoluţionar al Poporului Lao este singura grupare politică din ţară. Preşedintele ţării este şi secretarul general al partidului unic. Guvernul controlează întreaga presă, ca şi accesul la internet.

Republica Socialistă Vietnam, o ţară cu o istorie zbuciumată, este condusă de partidul comunist vietnamez, din 1976, după unificarea ţării. După o perioadă de colectivizare şi centralizare economică, partidul a introdus în 1986 o serie de reforme care au dus la apariţia iniţiativei private în industrie, comerţ, agricultură şi turism. Presa vietnameză este în continuare controlată de stat.

Cuba este o ţară comunistă de facto din 1959, odată cu venirea lui Fidel Castro la putere. În decurs de câteva luni, regimul Castro a naţionalizat atunci toate mijloacele de producţie şi proprietăţile şi a preluat controlul asupra mass-media. Regimul de la Havana a interzis grupările de opoziţie şi a arestat dizidenţii. Din 2008, ţara este condusă de Raul Castro, fratele lui Fidel, care s-a retras de pe scena politică. Raul a iniţiat o serie de reforme economice ce marchează o premieră în politica cubaneză.

Cel mai retras şi autoritar regim comunist din lume este cel din Coreea de Nord. Puterea este exercitată de partidul unic, Frontul Democrat pentru Reunificarea Ţării, condus de Kim Jong Il, care deţine funcţia de şef al statului. În ultimii ani, Coreea de Nord s-a remarcat prin încălcarea flagrantă a acordurilor internaţionale şi adoptarea unei politici agresive. Regimul de la Phenian a testat o bombă nucleară în 2006 şi zeci de rachete balistice, în ciuda numeroaselor sancţiuni impuse de comunitatea internaţională. Despre presă liberă sau opoziţie nici nu poate fi vorba în Coreea de Nord, unde orice activitate este controlată şi supravegheată strict de autorităţi.

Republica Populară Chineză
este singurul stat comunist din lume care a demonstrat că bunăstarea nu are nimic de-a face cu democraţia clasică. China este condusă de Partidul Comunist Chinez din 1949. Cu toate acestea, există şi alte partide politice pe scena politică. Deşi nu poate fi vorba de o societate complet deschisă, precum în democraţiile occidentale, din anii 80, China a trecut printr-o serie de transformări economice şi sociale de amploare. Acum, deşi statul controlează domeniile strategice, cum ar fi energia şi industria grea, o mare parte din industrie şi agricultură nu mai sunt planificate central. Iniţiativa privată a făcut ca economia chineză să crească de câteva zeci de ori în ultimii 30 de ani, iar China este acum statul cu cea mai mare creştere economică din lume.