MENIU

Corlăţean despre protestele de la Chişinău: Dreptul de a exprima o opinie este unul democratic

Foto: 1235.ro

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, a declarat marţi, ca reacţie la violenţele de la Chişinău, că dreptul de a protesta este unul democratic şi a precizat că organismul parlamentar pe care-l conduce va face o evaluare rapidă a situaţiei.

"Dreptul la exprimarea unei opinii, la a protesta, este un drept garantat în orice legislaţie a unui stat democratic. Suntem preocupaţi de ceea ce se întâmplă acolo, de faptul că lucrurile pot degenera. Se vorbeşte deja de victime, deci urmărim cu mare atenţie ce se întâmplă acolo", a afirmat Corlăţean.

Preşedintele Comisiei de Politică Externă a precizat că, în cadrul conducerii Senatului, a existat o discuţie în legătură cu ce se întâmplă la Chişinău, în urma căreia Biroul Permanent a mandatat Comisia de Politică Externă să realizeze "foarte rapid" o evaluare în vederea unei reacţii.

În acest sens, Comisia de Politică Externă, cu ajutorul informaţiilor Ministerului de Externe, va analiza situaţia din Republica Moldova. "Comisia de Politică Externă va prezenta o evaluare conducerii Senatului şi Biroului Permanent în perspectiva luării unei poziţii publice foarte rapid", a afirmat Corlăţean, care a adăugat că se va ţine cont de faptul ca evaluarea să nu ofere pretexte puterii comuniste de la Chişinău de a face "eventuale acuzaţii nefondate".

Corlăţean a făcut o trecere în revistă a problemelor care s-au ridicat cu privire la situaţia din Moldova - turismul electoral, vize acordate unor persoane care ar fi votat multiplu, liste suplimentare de votanţi.

"Credem că, din punctul de vedere al standardelor democratice, soluţiile finale de acolo trebuie să respecte procedurile democratice şi trebuie ca acuzele de fraudare să găsească un răspuns corect din partea instituţiilor abilitate ale statului moldovean", a afirmat Corlăţean, care şi-a arătat convingerea că statele membre ale UE aşteaptă clarificarea acuzelor, dar şi o raportare a României ca membru al Uniunii şi al NATO.

Peste 30 de persoane, civili şi poliţişti, au fost rănite marţi la Chişinău într-o manifestaţie împotriva victoriei comuniştilor la alegerile legislative de duminică, care a degenerat, informează AFP, citând surse de la spital.