MENIU

Copiile chinezeşti au succes şi pe Internet

FOTO: baidu.com

Făcute în mare grabă şi în cantităţi considerabile, copiile chinezeşti s-au transferat cu succes în spaţiul web. eBay, Facebook, Twitter au replici pe măsură care se adresează celor 338 de milioane de utilizatori web din gigantul stat asiatic.

Alibaba.com, cumpărat de Yahoo acum patru ani, e un site de e-commerce, copie destul de fidelă după eBay, însă spre deosebire de acesta, conectează direct cumpărători şi vânzători interesaţi de tranzacţii care presupun cantităţi mari. Pornit în 1999 ca afacere în oraşul Hangzhou din estul Chinei, Alibaba.com are acum peste 44 de birouri pe piaţa locală, dar şi în Europa şi SUA. Numără 9 millioane de utilizatori mondiali şi 31 de milioane numai în China. Ca Alibaba sunt insa o pleiada de site-uri care fac succes in China imitand modele de succes din afara.

90% dintre utilizatorii chinezi de internet preferă, de altfel, acest tip de clone în locul originalelor vestice, notează techxav.com. Lumea întreagă este înnebunită de Facebook, chinezii sunt însă fideli clonei kaixin001.com. Explicaţia pentru succesul kaixin001 este cât se poate de simplă: blocajul impus în această vară de guvernul chinez unor reţele sociale occidentale precum Myspace, Facebook sau Twitter.

Dacă tastaţi puţin diferit YouTube în address bar-ul browserului, puteţi da în orice clipă peste Youku, serviciul de video sharing care face legea în China. E chiar mai bine înarmat, oferind inclusiv seriale americane pe care YouTube nu le poate difuza din raţiuni de copyright. Mai toate copiile chinezeşti la giganţii online mondiali au, de altfel, extrem de puţine probleme de copyright datorită legilor deloc severe care fac aproape inutile procesele intentate de vestici.

Exemplele pot continua la nesfârşit: lumea întreagă se încrede în Paypal pentru plăţi online, China nu se dezice de Alipay. Iar Google, mamutul mondial, este un biet loser în China, unde Baidu, care a replicat fidel formatul simplu al celebrului motor de căutare, ocupă 60% din piaţă. Motorul de căutare numărul unu din China este prima companie chineză aflată în top 100 NASDAQ.

Nu doar climatul socio-cultural favorabil ajută aceste duplicate să prospere pe piaţa chinezească în favoarea jucătorilor mondiali importanţi din online, notează Tech Crunch. Multe din site-urile comerciale chinezeşti reuşesc să înţeleagă consumatorii locali mai bine decât o fac outsiderii. "Antreprenorii chinezi sunt foarte pricepuţi nu doar la a copia o idee de business. Aceştia regândesc şi reinventează din temelii modelul şi procesul de business", spune Sarah Lacy, care oferă ca exemplu Zhenai.com, o copie a mult mai cunoscutului site de dating Match.com.

Succesul Zhenai.com vine tocmai dintr-o astfel de abordare. Înscrierea şi căutarea pe site sunt gratuite, iar profitul companiei este realizat de un call center format din 350 de persoane care intermediază întâlnirile din mediul offline. Odată ce ai găsit pe cineva care îţi place, trebuie să dai un telefon unui astfel de agent matrimonial care îţi aranjează întâlnirea.
Mai multe articole despre:
China Baidu