MENIU

Consumul de carne friptă sau prăjită prea mult creşte riscul de cancer pancreatic

Foto: medicalexpress.ro

Persoanele care mănâncă în mod regulat carne friptă sau prăjită prea mult, chiar aproape arsă, au un risc cu 60% mai mare să se îmbolnăvească de cancer pancreatic, potrivit cercetătorilor de la universitatea americană din Minnesota.

Descoperirile cercetătorilor americani, prezentate în cadrul unei întâlniri a Asociaţiei Americane de Cercetare a Cancerului, arată o legătură între carnea foarte bine gătită, în special cea de porc sau vită, şi cancerul pancreatic.

"Am găsit dovezi că reducerea expunerii la căldură, atunci când se găteşte carnea, este o modalitate foarte eficientă pentru anumite persoane de a-şi reduce riscul îmbolnăvirii de cancer pancreatic", a declarat dr. Kristin Anderson, de la Universitatea din Minnesota.

Carnea bine făcută, aproape arsă, conţine câteva chimicale care cauzează cancer, printre care aminele heterociclice. Mai multe studii au arătat o legătură între aceşti compuşi chimici şi ricul de cancer.

Cercetarea americanilor s-a bazat pe documentarea asupra dietei a 62.000 de persoane.

Peste 200 dintre acestea au fost diagnosticate cu cancer pancreatic, în urma unei monitorizări care a durat nouă ani.

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în cinci grupe, în funcţie de cantitatea de carne consumată şi de modul de preparare a acesteia. Subiecţii diagnosticaţi cu cancer pancreatic făceau parte din grupurile care consumă cele mai mari cantităţi de carne bine făcută.

"Am descoperit că persoanele care preferă friptura foarte bine făcută sunt cu 60% mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer pancreatic decât cele care consumă, de obicei, friptura în sânge sau nu mănâncă friptură deloc", a adăugat dr. Anderson.

Pe de altă parte,  nu există nicio legătură între consumul de carne bine făcută şi riscul de cancer de colon, potrivit unui alt studiu prezentat la congres.

Mai multe articole despre:
carne boli studiu risc cancer pancreatic