MENIU

Consiliul de Securitate al ONU cheamă într-o rezoluţie la dezarmarea nucleară globală

Foto: nytimes.com

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat joi în unanimitate, sub preşedinţia lui Barack Obama, o rezoluţie care cere instaurarea unei lumi denuclearizate, relatează AFP.

După aceea, Obama l-a citat pe unul dintre predecesorii săi la Casa Albă, republicanul Ronald Reagan, spunându-le celor 14 colegi din Consiliu: "Un război nuclear nu poate fi câştigat şi deci nu trebuie niciodată desfăşurat".

Rezoluţia 1887, redactată de SUA, le cere statelor semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară să-şi respecte obligaţiile, iar celorlalţi să li se alăture cât mai rapid ca state fără arma atomică.

TNP are 189 state semnatare. Israelul, considerat posesor al armei nucleare, dar care nu a recunoscut niciodată acest lucru, nu face parte din Tratat. India şi Pakistanul, care au arma nucleară, nu l-au semnat, iar Coreea de Nord s-a retras în 2003.

Textul le mai cere statelor "să se implice cu bună credinţă în negocieri, pentru măsuri eficiente de reducere a arsenalelor nucleare şi pentru dezarmare" şi să acţioneze pentru elaborarea unui "Tratat de dezarmare general şi complet sub strict control internţional".

Rezoluţia nu menţionează explicit Iranul sau Coreea de Nord, dar reaminteşte validitatea rezoluţiilor adoptate recent de Consiliu şi care sancţionează aceste două state pentru activităţile lor nucleare sau balistice sensibile.

De asemenea, rezoluţia le cere tuturor statelor "să se abţină de la orice test nuclear şi să se alăture Tratatului Internaţional de Interzicere a acestor teste, pentru a permite intrarea sa în vigoare".

Textul cere Conferinţei pentru Dezarmare să "negocieze cât mai rapid un posibil Tratat ce ar interzice producerea de materiale destinate armelor sau explozibililor nucleari".

El deplânge "problemele majore puse acum regimului de neproliferare, pe care Consiliul le-a identificat drept ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale" şi cere "părţilor să respecte deplin obligaţiile ce decurg din rezoluţiile pertinente ale Consiliului". Acest paragraf o aluzie la Iran şi Coreea de Nord.

Proiectul încurajează eforturile pentru dezvoltarea utilizării paşnice a energiei nucleare, într-un cadru care reduce riscurile de proliferare şi respectă criteriile internaţionale stricte în materie de garanţii şi securitate.

Textul cere ca Tratatul să le recunoască semnatarilor săi dreptul de a folosi energia nucleară în scopuri paşnice, fără discriminare, şi le cere statelor să adopte sisteme mai stricte de control asupra exporturilor de materii sensibile şi tehnologii din ciclul nuclear.

Cele 15 state din Consiliul de Securitate, printre care cele cinci permanente - China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia - au fost reprezentate de şefii de stat sau de guvern la acest summit.