MENIU

CONCURS: WIZZitează Europa! Valencia, bastionul arab de la Mediterană

FOTO: Flickr / Un ragazzo chiamato Bi. Oraşul de Arte şi Ştiinţe

Valencia este capitala regiunii cu acelaşi nume din Spania, dar mai ales, este capitala paella. Al treilea oraş al Spaniei ca număr de locuitori se laudă cu o arhitectură veche şi una modernă care se întretaie la tot pasul. E şi normal, dacă ne gândim la cele cinci secole de ocupaţie musulmană, peste care s-a suprapus o istorie creştină bogată, venită pe filieră catalană sau castiliană.

"În 2005, peste cinci milioane de turişti au ales regiunea Valencia pentru a-şi petrece vacanţele", îi face o reclamă făţişă zonei cunoscutul ghid Lonely Planet. Cei mai mulţi preferă să lase oraşul în spate, pentru a lenevi pe coasta Mediteranei, alţii, din contră, preferă să închirieze o bicicletă sau o maşină pentru a se aventura prin oraş şi prin împrejurimi.

Printre lucrurile care fac faimoasă Valencia se numără viaţa de noapte, festivalul Las Falles, ţinut an de an în martie, precum şi arhitectura fenomenală a muzeului Oraşul de Arte şi Ştiinţe (Ciudad de las Artes y las Ciencias). "Oraşul de Arte şi Ştiinţe îţi taie respiraţia, te cucereşte mult construcţia aia, modul în care e gândită", mărturiseşte Marius Comper, trecut recent prin Valencia. Pe Marius l-a mai impresionat parcul care străbate oraşul de la un capăt la altul: "E făcut în fosta albie a rîului, e absolut genial. E practic un parc imens care taie tot oraşul. Are terenuri de fotbal, piste de biciclişti". Pentru Las Falles, Marius are o slăbiciune aparte: "Eu unul merg o săptămînă în martie ca să văd festivalul".

Centrul istoric mai are pe lista de must see-uri o catedrala superbă, construită pe o veche moschee, precum şi o Lonja, fostă bursă a vânzătorilor de mătase, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. Odată ieşiţi din oraş, Marea Mediterană vă întâmpină cu plaje cât vezi cu ochii: la nord, de-a lungul coastei Costa del Azahar se găsesc staţiuni accesibile, precum şi situl istoric Sagunto. La sud, de-a lungul Costa Blanca, se întind unele dintre cele mai în vogă plaje ale Spaniei.

Cele mai bune comentarii vor fi premiate săptămânal cu două bilete de avion dus-întors catre destinatia propusă. Postează şi tu un comentariu cu cele mai atractive obiective turistice din destinaţia propusă de noi şi spune-ne cu cine ai pleca în vacanţă dacă ai câştiga.

Citiţi regulamentul concursului

Mai multe articole despre:
Spania Valencia Wizz Air Wizzitează Europa