MENIU

Concediul medical în perioada şomajului este ultima găselniţă de stat acasă pe bani mai mulţi

Foto: dailymail.co.uk

Numărul celor care se îmbolnăvesc în perioada şomajului a crescut. În Alba, numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit peste noapte, s-a dublat fată de anul trecut. Potrivit Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, 250 de persoane din Alba aflate în şomaj se îmbolnăvesc lunar.

Numărul cazurilor înregistrate la AJOFM Alba este, în medie, de 250 pe lună. Suma ajunge la peste 2.000 de lei în cazul multor persoane. În august 2008, suma plătită şomerilor pentru concediile medicale ajungea la 50.000 de lei. Acum, se apropie de 100.000 de lei. În top sunt şomerii care au lucrat domeniul juridic, energetic şi bancar.

''O indemnizaţie pentru un şomer sănătos e de 400-500 de lei, însă în cazul concediilor dintr-un domeniu bancar, juridic se ajunge la 15 milioane de lei vechi până la 22 de milioane'', a declarat Vasile bugnar, director AJOFM Alba.

Banii plătiţi pentru concediile şomerilor sunt luaţi din fondul naţional de asistenţă socială, la care cotizează toţi cei care merg zilnic la serviciu. Legea, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 158/2005 nu le permite însă, celor de la Casa de Asigurări de Sănătate să verifice dosarele din acest punct de vedere.

În Alba sunt înregistraţi 13 şomeri care beneficiază de indemnizaţie de şomaj.
Mai multe articole despre:
şomaj şomeri concediu medical AJOFM