MENIU

Comunismul a distrus cuvintele, iar Herta Müller le-a salvat, scrie presa australiană

Foto: RTV

Scriitoarea Herta Müller, recent laureată a premiului Nobel pentru literatură, "salvează cuvintele distorsionate şi denaturate de regimul opresiv şi le lasă să cânte", potrivit unei cronici din publicaţia australienă "The Age", care o alătură pe scriitoare unor autori ca Orwell şi Kundera.

Articolul dedicat Hertei Müller, numit "Cuvinte despre libertate îşi găsesc eliberarea" ("Words of freedom find release"), face o scurtă biografie a scriitoarei care a plecat în urmă cu 20 de ani din ţara sa. Autorul articolului descrie unul dintre romanele Hertei Müller, "Hertzier", un volum "parţial autobiografic care pare de vis, fantezist, însă este şi puternic realist".

"Unul dintre ornamentele din apartamentul scriitoarei din România era o piele de vulpe pe podea. Într-o zi scriitoarea a observat că pielea de vulpe nu mai avea coada, însă a crezut că s-a rupt dintr-un accident. Însă în săptămânile următoare vulpii i-au fost tăiate şi picioarele, unul câte unul, iar în final i-a fost tăiat capul. Acesta nu a fost nici pe departe cel mai rău lucru care i s-a întâmplat scriitoarei în timpul regimului Ceauşescu - a fost dată afară de la locul de muncă şi a primit ameninţări cu moartea, iar unii dintre prietenii săi au fost ucişi - însă a fost poate cel mai bizar incident dintre cele multe care arată tortura psihologică constantă la care regimul a supus cetăţenii, în special pe cei care refuzau să colaboreze. Pielea de vulpe spunea parcă