MENIU

Comitetul Nobel respinge ideea că premiul i-ar fi fost acordat prematur lui Obama

Foto: norvegian.net

Comitetul Nobel din Norvegia, care i-a atribuit vineri lui Barack Obama premiul Nobel pentru pace, a respins ideea potrivit căreia o astfel de distincţie ar fi fost acordată prematur, la doar nouă luni de la preluarea funcţiei de către liderul american.

"Ţinem să subliniem că el a făcut deja schimbări semnificative", a spus Geir Lundestad, secretarul Comitetului Nobel, citând progrese în termeni de multilateralism, dezarmare şi combaterea încălzirii climatice.

"Sperăm, desigur, că vor avea loc schimbări concrete în timp, dar avem sentimentul că a fost potrivit să îl sprijinim atât cât se poate în lupta sa continuă pentru idealurile sale", a adăugat el.

Wall Street Journal a calificat alegerea drept "complet bizară". "În general, procedura standard este ca laureaţii să realizeze opera pentru pace înainte de a primi distincţia".

Preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a avut o conferinţă de presă. "De multe ori am încercat să dăm premiul pentru a încuraja ceea ce numeroase personalităţi încearcă să facă", a spus el. 

Ca exemple, el a vorbit despre cancelarul vest-german Willy Brandt, recompensat în 1971 pentru Ostpolitik, şi despre ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, premiat în 1990 înainte de încheierea oficială a Războiului Rece. 

Mai multe articole despre:
Barack Obama Nobel Obama Comitetul Nobel