MENIU

Coliziune între două submarine nucleare, unul francez şi unul britanic

Foto: .ambafra-pk.org

Ministerul francez de Externe şi comandantul Marinei Britanice au confirmat, luni, că două submarine nucleare "au intrat în contact pentru puţin timp" la începutul lunii februarie, fără să pună însă în pericol securitatea nucleară.

"Două submarine nucleare lansatoare de rachete (SNLE), unul francez şi altul britanic, efectuau în urmă cu mai multe zile patrule naţionale de rutină în Oceanul Atlantic. Acestea au intrat în contact pentru puţin timp, la o viteză foarte mică, atunci când se aflau în apă. Nu s-a înregistrat niciun rănit. Nici misiunile lor de patrulare, nici securitatea nucleară nu au fost afectate", a precizat centrul de presă al marinei într-un comunicat, citat de AFP.

Surse din forţele navale franceze au confirmat anterior că Le Triomphant, unul dintre cele patru submarine nucleare strategice din cadrul "Force de Frappe" (Forţa de atac), se întorcea dintr-o misiune de 70 de zile când a avut loc incidentul, precizând că marea era agitată. În urma impactului, sistemul de detectare de la bordul submarinului francez, care ar fi trebuit să semnaleze prezenţa lui Vanguard, a fost distrus aproape în totalitate. Cei 101 membri ai echipajului de pe submarinul francez au declarat că nu au văzut sau auzit nimic.

Este pentru prima oară când "se înregistrează un astfel de incident, dintre cele 400 de patrulări" efectuate de sumbarin, a declarat căpitanul vasului, Jérôme Erulin, şeful serviciului de informaţii şi de relaţii cu publicul din cadrul marinei franceze. Incidentul s-a produs "în urmă cu câteva zile", în Atlanticul de Nord, a adăugat el, refuzând să ofere alte detalii în acest sens.

De cealaltă parte, submarinul britanic implicat în coliziune este HMS Vanguard, potrivit mai multor cotidiene din Marea Britanie.

"Nu a existat niciun pericol la adresa securităţii nucleare", a declarat Lordul Amiral Jonathon Band, şeful marinei britanice.

Pagubele produse submarinelor au fost importante, ele fiind nevoite să se întoarcă în porturile lor. Totuşi, Band şi miniştrii Apărării de la Londra şi Paris nu au comentat cu privire la aceste informaţii.

Mai multe articole despre:
coliziune submarine