MENIU

Colegiul Veterinarilor recomandă personalului veterinar să se protejeze, ca urmare a gripei porcine

Foto: scrapetv.com

Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) propune o serie de măsuri de protecţie a personalului veterinar, pentru a evita riscul expunerii la acţiunea virusului gripei porcine, printre care şi recomadarea ca cei care prezintă stări febrile sau simptone respiratorii, să evite contactul cu porcine şi păsări.

O altă măsură propusă de CMV este ca acţiunile de identificare, examinare clinică, recoltări de probe în vederea examenelor de laborator sau vaccinări la care sunt supuse porcinele sau păsările, să se efectueze cu echipamente de protecţie, iar personalul sanitar veterinar care efectuează aceste operaţiuni, este obligat să poarte mănuşi şi mască de protecţie.

De asemenea, medicii veterinari trebuie să informeze proprietarii de animale asupra consecinţelor generate de gripa porcină şi să îi determine să anunţe orice îmbolnăvire cu semne respiratorii la porcinele sau păsările deţinute. În plus, medicii veterinari de liberă practică trebuie să anunţe medicul veterinar oficial despre orice suspiciune de gripă porcină şi să colaboreze cu acesta în realizarea anchetei epidemiologice.

Totodată, setul de măsuri impune ca probele recoltate de la porcine sau păsări în vederea examenelor de laborator să fie manipulate, ambalate, conservate şi transportate în maximă siguranţă către laboratoare.