MENIU

Coaliţia pentru Parcul Ţarcu-Muntele Mic a protestat faţă de instalarea unor mori eoliene

Foto: theyeagergroup.com

Membrii Coaliţiei civice pentru Parcul Ţarcu-Muntele Mic a protestat faţă de intenţia autorităţilor de a instala în Banatul Montan mori eoliene care, potrivit acestora, vor distruge habitatul ecologic, prin betonarea pajiştilor.

"Am aflat că în Banatul montan s-a decis instalarea barbară a unor morişti eoliene care vor ditruge habitatul ecologic, vor betona frumuseţea muntelui şi-i vor urâţi pentru totdeauna frumuseţea sa de la începuturile lumii. Dacă nu ne vom alătura, studenţi, profesori universitari, Facultatea de geografie a Universităţii de Vest, oameni de cultură, oameni de ştiinţă, iubitori ai naturii şi ai muntelui, vom fi părtaşi prin indiferenţă la ceea ce i se pregăteşte muntelui”, au arătat fondatorii Coaliţiei pentru Parcul Ţarcu-Muntele Mic.

Profesorul universitar Daniel Vighi, preşedintele Atelierului civic Ariergarda, a declarat că Parcul Ţarcu se află sub protecţia legii şi nu este legal să se intervină în forţă.

“Acolo s-au încălcat legi europene. Parcul este sub protecţia legii, iar buldozerele deja sunt pregătite să intervină acolo, să betoneze pajiştile alpine şi nu au voie să facă asta. Zilele următoare ne vom întâlni cu avocaţi, să dăm în judecată pe cei care au luat această decizie. Garda de Mediu trebuie întrebată cum a dat aprobarea pentru construcţia a aşa ceva, pentru că e un interes financiar, nu e altceva”, a declarat Daniel Vighi.

“Banatul Montan are nevoie de sprijinul nostru ca să-l putem lăsa şi generaţiilor viitoare liniştit şi arhaic, cu maiestuoasele lui culmi şi pajişti alpine, cu ritmurile sale de viaţă eterne, cu fumul de la stâne şi mireasma ierbii, a brazilor, a talăngilor, a cailor care pasc nestingheriţi pe Ţarcu în ritmuri de viaţă seculară. Anunţăm public coaliţia care se va constitui pentru a apăra pajiştile alpine de foamea după profit cu orice preţ şi pe seama noastră a tuturor a unui capitalism sălbatic”, a mai spus Vighi.